Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror
Piškotový dort s jahodovým pyré a krémem z mascarpone, který je ozdobený zrcadlovou polevou (anglicky mirror glaze), je malé umělecké dílo. Je sice náročný na přípravu, ale všechny ty obdivné pohledy a slova chvály za tu námahu určitě stojí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 229 kJ / 6 269 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 118,17 g |
| Tuky | 408,14 g |
| Vláknina | 5,71 g |
| Cholesterol | 2,06 g |
| Sodík | 1,09 g |
| Sůl | 1,90 g |
| Sacharidy | 527,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce vyšleháme do pěny a na dvakrát zašleháme i cukr. Pěna zpevní a opatrně metličkou vmícháme prosátou hladkou mouku. Nalejeme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl.
Krok 2: Ovocné pyré svaříme s cukrem a škrobem. Do částečně zchladlého přidáme želatinu a nalijeme na upečený piškot.
Krok 3: Cukr se škrobem důkladně promícháme a přidáme i žloutky. Za stálého míchání přiléváme svařené mléko a důkladně prošleháme. Vrátíme znovu na sporák a celou vaječnou směs svaříme do konzistence pudinku. Poté vmícháme nabobtnalou želatinu a důkladně mícháme, než se úplně rozpustí. Do částečně zchladlé směsi zašleháme máslo a opatrně promícháme se šlehačkou, kterou vyšleháme tak napůl.
Krok 4: Dort dáme na 5-8 hodin do mrazáku. Teprve tehdy bude připravený k polévání polevou.
Krok 5: Vodu, glukózu a cukr svaříme do rozpuštění cukru a od vykypění vaříme 3-5 minut za teploty 103 °C. Přidáme k ostatním surovinám a při 60 °C vmícháme i nabobtnalou želatinu. Projedeme tyčovým mixérem a popřípadě obarvíme 2 g práškové barvy.
Krok 6: Podle originálu receptu necháme zchladnout na 32-35 °C, kdy je poleva připravena k polévání.
Zveřejněno 14. 8. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KV68
Moje poznámka
Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KV68
Nejnovější recepty
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 1 hodinou
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 15 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sloní žrádlo
Dana Lubovska před 14 minutami
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
sarah38 před 21 minutami
Pasta Frutti de la Mare
Alvinsatya před 56 minutami
Feferonová pasta - pálihub
pazderka83 před 1 hodinou
Těstovinový salát s tuňákem I
Valis před 2 hodinami
Jogurtový závin s jablky
41744 před 2 hodinami
Mrkvové minikoláčky s povidly
Mici76@seznam.cz před 5 hodinami
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 12 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 13 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 13 hodinami
Tématické fráze:
zrcadlová poleva video,
ovocná poleva na dort,
ovocná poleva,
poleva na dort,
ovocná poleva na dort recept,
želé poleva,
ovocná poleva z pudinku,
miror poleva na dort,
dort miror,
dort s jahodovým želé,
dorty s polevou mirror,
miror dort,
zrcadlová poleva recept,
miror dorty,
dort s mascarpone krémem,
miror poleva,
ovocna poleva na dorty recepty,
ovocný dort s mascarpone,
dort s jahodovym pyre,
poleva miror
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka hladká,
cukr krupice,
škrob,
želatina,
mléko,
smetana ke šlehání,
mascarpone,
žloutek,
cukr krupice,
máslo,
škrob kukuřičný,
želatina,
voda,
salko,
cukr,
čokoláda bílá,
želatina
Komentáře (5)
hosta: