Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror

Piškotový dort s jahodovým pyré a krémem z mascarpone, který je ozdobený zrcadlovou polevou (anglicky mirror glaze), je malé umělecké dílo. Je sice náročný na přípravu, ale všechny ty obdivné pohledy a slova chvály za tu námahu určitě stojí.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Alena Olejnikova Alena Olejnikova

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby tuhnutí

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby tuhnutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 229 kJ /
6 269 kcal
Bílkoviny118,17 g
Tuky408,14 g
Vláknina5,71 g
Cholesterol 2,06 g
Sodík 1,09 g
Sůl1,90 g
Sacharidy527,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce vyšleháme do pěny a na dvakrát zašleháme i cukr. Pěna zpevní a opatrně metličkou vmícháme prosátou hladkou mouku. Nalejeme do dortové formy a pečeme v předehřáté přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Krok 2: Ovocné pyré svaříme s cukrem a škrobem. Do částečně zchladlého přidáme želatinu a nalijeme na upečený piškot. Krok 3: Cukr se škrobem důkladně promícháme a přidáme i žloutky. Za stálého míchání přiléváme svařené mléko a důkladně prošleháme. Vrátíme znovu na sporák a celou vaječnou směs svaříme do konzistence pudinku. Poté vmícháme nabobtnalou želatinu a důkladně mícháme, než se úplně rozpustí. Do částečně zchladlé směsi zašleháme máslo a opatrně promícháme se šlehačkou, kterou si vyšleháme tak napůl. Krok 4: Dort dáme na 5-8 hodin do mrazáku. Teprve tehdy bude připravený k polévání polevou. Krok 5: Vodu, glukózu a cukr svaříme do rozpuštění cukru a od vykypění vaříme 3-5 minut za teploty 103 °C. Přidáme k ostatním surovinám a při 60 °C vmícháme i nabobtnalou želatinu. Projedeme tyčovým mixérem a popřípadě obarvíme 2 g práškové barvy. Krok 6: Podle ruského originálu receptu necháme zchladnout na 32-35 °C a poleva je připravena k polévání. Mě se ale osvědčilo polévat polevou při vyšší teplotě. Lépe se roztékala a nedělala vlny.

Zveřejněno 14. 8. 2016

Poznámka autorky Alena…

Recept jsem čerpala od známé z tohoto blogu.

https://domanavareno.blogspot.cz/2016/06/dort-mirr...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KV68

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KV68

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Už jsem po shlédnutí videa i odkazu v něm pochopila - je to moc krásné, trochu složité, ale výsledek stojí za to:yes:

hosta:složité se mi to zdálo taky,ale není. Výsledek opravdu skvělý :-)

hosta:

Ali skvělé!! :yes:

Nějak z toho nejsem i po delším čtení moudrá - chybí mi, jak se piškot upeče, zda se prokrojí - na řezu je náplň trochu atypická:-)

Tématické fráze:
zrcadlová poleva video, ovocná poleva na dort, ovocná poleva, poleva na dort, ovocná poleva na dort recept, želé poleva, ovocná poleva z pudinku, miror poleva na dort, dort miror, dort s jahodovým želé, dorty s polevou mirror, miror dort, zrcadlová poleva recept, miror dorty, dort s mascarpone krémem, miror poleva, ovocna poleva na dorty recepty, ovocný dort s mascarpone, dort s jahodovym pyre, poleva miror

Suroviny:
vejce, cukr, mouka hladká, cukr, škrob, želatina, mléko, šlehačka, mascarpone, žloutek, cukr, máslo, škrob kukuřičný, želatina, voda, salko, cukr, čokoláda bílá, želatina

Přidat fotografie receptu