Strapačky se zelím
Strapačky, původně tradiční slovenské jídlo, si v české kuchyni rychle našly své místo. Často nahrazují klasické bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Přestože jsou vydatné, jejich příprava je překvapivě rychlá a jednoduchá.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 219 kJ / 2 920 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 68,33 g |
| Tuky | 128,54 g |
| Vláknina | 50,10 g |
| Cholesterol | 356 mg |
| Sodík | 5,77 g |
| Sůl | 14,21 g |
| Sacharidy | 350,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem a osolíme.
Krok 2: Dobře vypracované těsto má mít polohustou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře propasírovat skrz "haluškové" síto. Pokud je řídké, přidáme mouku.
Krok 3: Halušky zaváříme přes síto do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, krátce (3 minuty) povaříme, scedíme a promícháme s trochou sádla.
Krok 4: Nemáme-li speciální síto, dáme si část těsta na prkénko a nožem ukrajujeme drobné kousky, které vhazujeme do vroucí vody.
Krok 5: Špek nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na kostičky. Špek vypečeme, osmahneme na něm cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a prohřejeme.
Krok 6: Nakonec smícháme s vařenými haluškami a jemně sekanou petrželkou.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strapačky se zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v8V
Moje poznámka
Strapačky se zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v8V
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 7 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 12 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 11 minutami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 22 minutami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 44 minutami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 46 minutami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 53 minutami
Sekaná pečeně
bobnak před 2 hodinami
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 3 hodinami
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 3 hodinami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 3 hodinami
Tématické fráze:
recepty se zelím,
bramborové strapačky,
střapačky se zelím a uzeným masem,
strapačky s uzeným masem,
se zelím,
střapáčky s uzeným,
noky se zelim a uzenym,
bramborové střapače,
strapačky s uzeným masem a kysaným zelím,
recept se zelim,
střapačky s uzeným masem a zelím,
co se zelim,
noky se zelím,
střapačky s uzeným a zelím,
strapačky s kysaným zelím,
bramborové noky se zelím a slaninou,
bramborové noky se zelím,
strapecky se zelim,
strapačky s uzeným a se zelím,
halušky se zelím a uzeným masem recept
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
vejce,
sůl,
zelí kysané,
špek,
cibule,
sádlo,
petrželka
Komentáře (16)