Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Gravče na tavče je tradiční makedonský pokrm, který je však známý po celém Balkáně. Jde o vařené bílé fazole, které se smíchají se směsí cibule, česneku, bylinek a koření a zapečou v troubě. Podáváme jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 384 kJ / 2 243 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,85 g |
Tuky | 54,46 g |
Vláknina | 102,81 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 38 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 272,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme.
Krok 2: Na druhý deň s bobkovým listom fazuľu uvaríme a ku koncu varu osolíme. Scedíme z vody, časť vody odložíme.
Krok 3: Na oleji osmažíme drobne nakrájanú cibuľu, po vypnutí pretlačíme cesnak a pridáme papriku, paprikovú pastu a čierne korenie.
Krok 4: Zmiešame uvarenú fazuľu (nie úplne do rozpadávania) s cibuĺovou zmesou, prípadne dosolíme, pridáme ligurček (libeček) podľa chuti, kto má rád a používa, dá aj polievkové korenie (príp. Vegetu). Pridáme vodu z varenia fazule, ale len málo, nerobíme polievku! Len tesne po fazuľu aby bola voda.
Krok 5: Zmes dáme do pekáčka, vhodný je hlinený s poklopom, ja som dala do obyčajného a prikryla alobalom. Pečieme cca 40 minút pri 200 °C.
Krok 6: Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým chlebom a nakladanými feferónkami, zeleninovým šalátom, alebo ako prílohu napr. ku grilovanému mäsu.
Zveřejněno 13. 2. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Moje poznámka
Gravče na tavče (balkánske zapečené fazole)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XB9A
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 7 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 8 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 3 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 4 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 5 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 5 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 6 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 6 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 7 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 8 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 9 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 9 hodinami
Tématické fráze:
fazole recept,
balkanske fazole,
tavče bravče,
fazula recepty,
zapečené fazole,
bravce tavče,
gravče-tavče fazole,
krajovo,
grafce tafce,
tafče grafče,
fazule-recept,
zapečené fazole recept,
tafce dravce recept,
grafce na tafce,
trvčegravče,
gravce bravce,
fazole,
grafče recept,
balkánské tradiční top recepty,
fazule na cibulce
Suroviny:
fazole,
bobkový list,
olej,
cibule,
česnek,
libeček,
sůl,
pepř mletý,
pasta papriková,
paprika sušená sladká,
koření polévkové
Komentáře (24)
Recept je zajímavý, fazole mám ráda.
K receptu nejsou žádné komentáře.