Domácí škvarky a sádlo
Škvarky jsou klasická česká dobrota, kterou si s oblibou dáváme s chlebem a skleničkou piva. Připravit domácí škvarky není žádná věda, ale vyhraďte si na to dostatek času. Škvaření sádla zabere pár hodin, ale výsledkem budou krásně křupavé a lahodné škvarky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 75 423 kJ / 18 027 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,40 g |
Tuky | 1 981,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 80 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 4,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostky 2x2 cm a nasypeme je do širšího hrnce.
Krok 2: Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni začneme škvarky sehřívat. Trvá to asi 30 minut. Škvarky za tu dobu pustí sádlo.
Krok 3: Po 30 minutách pokličku odkryjeme a začneme škvarky pravidelně míchat. Ve chvíli, kdy se začnou přichytávat ke dnu, podlijeme asi 50 ml vody a necháme škvařit. Trvá to asi 1,5-2 hodiny.
Krok 4: V průběhu škvaření můžeme škvarky ještě 1-2 x mírně podlít vodou.
Krok 5: Jakmile začnou škvarky plavat v sádle, přecedíme je přes sítko, vrátíme zpět do hrnce a doškvařujeme.
Krok 6: Jakmile škvarky získají lehce zlatavou barvu, podlijeme je mlékem a necháme mléko úplně vyškvařit. Škvarky díky mléku získají tmavší barvu a skvělou chuť.
Krok 7: Na závěr škvarky ještě jednou přecedíme, necháme okapat na sítku a zchladnout.
Krok 8: Škvarky solíme až před podáváním.
Krok 9: Zbylé sádlo nalijeme do sklenic a necháme zcela vychladnout. Uchováme v lednici a dále používáme.
Zveřejněno 10. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Moje poznámka
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Nejnovější recepty
Rychlovka z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Bezlepkové karamelizované jablečné muffiny s ořechy
Přidáno před 11 hodinami
Tortillové košíky
Přidáno před 11 hodinami
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami
Bylinkové pesto
Přidáno 6. 5. 2025 19:32
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno 6. 5. 2025 14:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Anglické palačinky
Layoo před 5 hodinami
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 10 hodinami
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 10 hodinami
Hovězí roštěná na cibuli
Sahula před 11 hodinami
Banánové muffiny
VitaKuchar20 před 11 hodinami
Hovězí na česneku
Modraska před 12 hodinami
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 15 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 15 hodinami
Tématické fráze:
domácí škvarky,
domácí škvařené vepřové sádlo,
škvaření sádla,
jak na škvaření sádla,
škvarky,
domácí škvarky recept,
jak udělat domácí škvarky,
recept na domácí škvarky,
škvaření sádla s mlékem,
jak udelat skvarky,
škvařené sádlo,
škvaření škvarků,
kančí sádlo,
škvařené sádlo recept,
škvarky recept,
domácí vepřové škvarky,
jak škvařit sádlo,
škvařené sádlo s mlékem,
škvařené vepřové sádlo,
kocmrda
Suroviny:
sádlo vepřové,
voda,
mléko,
sůl
Komentáře (58)
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!!
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.
zlaté škvarky poleji šálkem mléka a nechám dojít pod poklicí nemá to chybu