Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 504 kJ / 3 467 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,30 g |
Tuky | 18,60 g |
Vláknina | 30,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,01 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 698,20 g |
Postup přípravy
dobře smícháme 90 g příjemně vlažné vody, sladěnku, droždí a 90 g hladké mouky (vše odváženo z celkově udaného množství v Surovinách) a zakryté necháme pracovat asi 80 minut – vykynuté těstíčko bude plné bublinek a po uplynutí dané doby jeho povrch začne klesat. Krok 2: 2. stupeň poliše:
přidáme a dobře vmícháme 355 g vlažné vody, 200 g hladké mouky a necháme zakryté kynout v teplém prostředí 1 h a 40min. – toto řídké těstíčko bude ještě víc napěněné, než v 1. stupni. Krok 3: Po uplynutí dané doby do kvásku vmícháme zbytek surovin – asi 20 g z hladké mouky jsem si nechala na podsyp. Těsto necháme vykynout, téměř 2 hodiny, po prvních 50 minutách je dobré je promísit (přetužit).
Z vykynutého těsta uděláme bochník (nebo dva menší), který dáme vykynout do ošatky.
Těsto je nelepivé, dobře se s ním pracuje a moc hezky voní. Krok 4: Vykynuté bochníky opatrně vykulíme na plech, potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě – prvních asi 20 minut pečeme při 230°C, pak teplotu zmírníme na 210°C a dopečeme.
Zveřejněno 11. 7. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pšeničný chleba s dvoustupňovým kváskem poliš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jnzl
Moje poznámka
Pšeničný chleba s dvoustupňovým kváskem poliš
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jnzl
Nejnovější recepty
Rizoto z vepřového plecka
Přidáno před 11 hodinami
Závin s hruškou a hermelínem
Přidáno před 17 hodinami
Banánový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové sádlo z domácí pekárny
Přidáno před 18 hodinami
Boršč na neděli
Přidáno 11. 10. 2025 05:06:13
Tvarohovo povidlový koláč s mandlemi
Přidáno 10. 10. 2025 20:56:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těsto na kynuté koláče - bez kynutí
Moninka9 před 1 minutou
Bábovka s medem
Melocotonero před 3 minutami
BBQ (barbecue) omáčka
Lasagnesesyrem před 23 minutami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Iris02 před 1 hodinou
Lívance bez kynutí
Houmicek před 1 hodinou
Vepřová plec po znojemsku
Vanda_A před 2 hodinami
Kelímková jogurtová buchta s drobenkou
Kajkajak před 8 hodinami
Hraběnčiny řezy
HankaVav před 11 hodinami
Chléb z kvásku
Olga077 před 13 hodinami
Jáhly se švestkami
Monkrizova před 14 hodinami
Tématické fráze:
pšeničný kvásek,
kváskový pšeničný chleba,
psenicny kvasek slane pecivo,
kvásek poliš na domácí chléb,
pšeničný chléb recept,
pšeničný kváskový chleba recept,
recept na kváskový chleba,
recept na kváskový chléb,
psenicny kvaskovy chleb,
psenicny chleba recept,
domaci chleba polis
Suroviny:
voda,
sladěnka,
kmín drcený,
sůl,
mouka celozrnna pšeničná,
mouka hladká,
droždí čerstvé
Komentáře (4)