Pšeničný chleba s dvoustupňovým kváskem poliš

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 3 názory

Suroviny

510 g (ml) vody
lžička sladěnky
rovná lžíce drceného kmínu
15 g soli
100 g celozrnné pšeničné mouky
850-870 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. 1. stupeň poliše:
    dobře smícháme 90 g příjemně vlažné vody, sladěnku, droždí a 90 g hladké mouky (vše odváženo z celkově udaného množství v Surovinách) a zakryté necháme pracovat asi 80 minut – vykynuté těstíčko bude plné bublinek a po uplynutí dané doby jeho povrch začne klesat.

  2. 2. stupeň poliše:
    přidáme a dobře vmícháme 355 g vlažné vody, 200 g hladké mouky a necháme zakryté kynout v teplém prostředí 1 h a 40min. – toto řídké těstíčko bude ještě víc napěněné, než v 1. stupni.

  3. Po uplynutí dané doby do kvásku vmícháme zbytek surovin – asi 20 g z hladké mouky jsem si nechala na podsyp. Těsto necháme vykynout, téměř 2 hodiny, po prvních 50 minutách je dobré je promísit (přetužit).
    Z vykynutého těsta uděláme bochník (nebo dva menší), který dáme vykynout do ošatky.
    Těsto je nelepivé, dobře se s ním pracuje a moc hezky voní.

  4. Vykynuté bochníky opatrně vykulíme na plech, potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě – prvních asi 20 minut pečeme při 230°C, pak teplotu zmírníme na 210°C a dopečeme.

Poznámka

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pšeničný chleba s dvoustupňovým kváskem poliš

Tématické fráze: pšeničný kvásek kváskový pšeničný chleba psenicny kvasek slane pecivo kvásek poliš na domácí chléb pšeničný chléb recept pšeničný kváskový chleba recept recept na kváskový chleba recept na kváskový chléb psenicny kvaskovy chleb psenicny chleba recept domaci chleba polis