Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi
Mazanec netradičního šnekového tvaru spojuje klasickou recepturu s neobvyklými přísadami. Pudinková makovo-višňová náplň a jemné kynuté tvarohové těsto se skvěle doplňuje.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 427 kJ / 3 926 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 132,64 g |
Tuky | 81,47 g |
Vláknina | 39,29 g |
Cholesterol | 570 mg |
Sodík | 962 mg |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 645,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, měkký tvaroh, citronovou kůru, vlažné mléko, vejce a rozdrobené čerstvé droždí. Hnětačem vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Krok 2: Připravíme makovou náplň tak, že v rendlíku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, strouhankou a skořicí. Mléko dáme dle potřeby. Necháme zchladnout.
Krok 3: Z kompotové šťávy a pudinkového prášku svaříme hustý pudink. Po odstavení do něj vmícháme višně, pokud je třeba, můžeme přisladit. Necháme zchladnout.
Krok 4: Vykynuté těsto vyválíme na mírně podsypaném silikonovém vále do obdélníkového tvaru. Potřeme makovou náplní, pak rozprostřeme pudink s višněmi. Těsto za pomocí silikonového válu nebo folie srolujeme do závinu a stočíme do tvaru šneka. Přeneseme do vymazané a vysypané dortové formy, o průměru 26 cm. Na povrchu rukou upravíme - zamáčkneme, aby byl závin ve formě stejnoměrně, jak do výšky, tak i k okrajům.
Krok 5: Necháme zhruba 10 minut pod utěrkou kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 50-60 minut při teplotě cca 165-170 °C. Pokud by se začal shora připalovat, povrch překryjeme papírem na pečení.
Krok 6: Ještě teplý mazanec vyjmeme z formy a na povrchu pocukrujeme. Necháme dobře vychladnout a krájíme.
Zveřejněno 14. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MvXR
Moje poznámka
Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MvXR
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 11 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 21 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 8 hodinami
Kure pecene
raelggg před 9 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 9 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 10 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 11 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 11 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 13 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 15 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 15 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 16 hodinami
Tématické fráze:
mák recepty z s mákem,
rolovaný dort s višněmi,
recept na mazanec,
netradiční velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
tvaroh měkký,
vejce,
mléko,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr krupice,
mák mletý,
strouhanka,
skořice mletá,
kompot,
šťáva z kompotu,
pudink vanilkový,
tuk,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (6)