Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi

Merylas Kuchařka: Merylas

Moučníky , Kynuté 3 názory

Suroviny

Na těsto:
500 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
trochu citronové kůry
175 g měkkého tvarohu - z vaničky
2 vejce
190 - 200 ml mléka - dle potřeby
25 g čerstvého droždí
Na náplň:
200 ml mléka - dle potřeby
50 g cukru krupice
100 g mletého máku
20 g strouhanky
špetka mleté skořice - dle chuti
250 g višní z kompotu - bez pecek
250 ml šťávy z kompotu
1/2 balíčku vanilkového pudinku
trochu tuku a hrubé mouky na formu
trochu moučkového a vanilkového cukru na povrch
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, měkký tvaroh, citronovou kůru, vlažné mléko, vejce a rozdrobené čerstvé droždí. Hnětačem vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Kdo chce, udělá z droždí klasický kvásek a zadělá těsto s ním. K zadělání těsta můžeme použít i domácí pekárnu.

  2. Připravíme makovou náplň tak, že v rendlíku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, strouhankou a skořicí. Mléko dáme dle potřeby. Necháme zchladnout.

  3. Z kompotové šťávy a pudinkového prášku svaříme hustý pudink. Po odstavení do něj vmícháme višně, pokud je třeba, můžeme přisladit. Necháme zchladnout.

  4. Vykynuté těsto vyválíme na mírně podsypaném silikonovém vále do obdélníkového tvaru, potřeme makovou náplní, pak rozprostřeme pudink s višněmi. Těsto za pomocí silikonového válu srolujeme do závinu a stočíme do tvaru šneka, do vymazané a vysypané dortové formy, o průměru 26 cm. Na povrchu rukou upravíme - zamáčkneme, aby byl závin ve formě stejnoměrně. Jak do výšky, tak i k okrajům. Necháme zhruba 10 minut pod utěrkou a pak vložíme do předehřáté trouby. Možná by se mohla dávat forma do trouby hned. Pečeme zhruba 50 - 60 minut při teplotě cca 165 - 170°C. Pokud by se začal shora připalovat, povrch překryjeme papírem na pečení.

  5. Ještě teplý mazanec vyjmeme z formy a na povrchu pocukrujeme. Necháme dobře vychladnout a krájíme.

Poznámka

Zdroj receptu: Voňavé jaro - recepty Dr.Oetker. Mírně poupraveno.

Pokud hledáte v těstě tuk, tak ten tam není. Místo trochy mléka se může dát do těsta rum. Do makové náplně zase místo normálního cukru trochu vanilkového, dá se přidat i citr.kůra.

Možná bych příště dala do ovocného pudinku o trochu víc, než jen polovinu pudinkového prášku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi

Zapomněl/a jsem heslo