Panna cotta - italský dezert
Panna cotta je výborný a oblíbený smetanový nepečený dezert. Smetanu s vanilkou a cukrem stačí přivést k varu a poté do ní rozmíchat želatinu. Malinová omáčka s červeným vínem tomu dodá ten správný šmrnc.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 382 kJ / 1 525 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,46 g |
Tuky | 56,80 g |
Vláknina | 19,20 g |
Cholesterol | 180 mg |
Sodík | 230 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 162,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Želatinu namočíme do vody a necháme chvíli nabobtnat.
Krok 2: Do hrnce nalijeme smetanu a přidáme polovinu množství cukru.
Krok 3: Přidáme vanilkový cukr, popř. vanilkový lusk (rozřízneme na půl, vyškrábeme z něj obsah a celé to dáme do hrnce i s luskem).
Krok 4: Za stálého míchání přivedeme k varu.
Krok 5: Jakmile se bude smetana vařit, odstavíme z ohně, vyjmeme vanilkový lusk a do smetany vložíme vymačkanou želatinu. Trochu želatiny necháme pro přidání do omáčky.
Krok 6: Poté obsah rozdělíme do sklenic/misek a dáme vychladit.
Krok 7: Malinová omáčka: Do hrnce nalijeme víno a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme maliny s citronovou šťávou a druhou polovinou cukru, až vznikne omáčka. Vmícháme zbytek želatiny.
Krok 8: Vychladlou omáčku nalijeme na každou porci ztuhlé smetany a dáme přes noc vychladit do ledničky.
Krok 9: Servírujeme za studena, ozdobit můžeme lístkem máty a trochou šlehačky.
Zveřejněno 17. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Panna cotta - italský dezert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrLp
Moje poznámka
Panna cotta - italský dezert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrLp
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 13 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 19 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 20 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 20 hodinami
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Přidáno před 22 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno 20. 10. 2025 06:46:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Borůvkové muffiny
olivka před 13 minutami
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 13 minutami
Vepřové kostky na česneku
Nikijaho před 28 minutami
Maďarská houbová polévka
Fitulka před 37 minutami
Polévka z červené čočky s česnekem
KuchtinkaHaninka před 1 hodinou
Čevabčiči s bramborem
erikpatrik@email.cz před 1 hodinou
Rajská omáčka s karbanátkem
Aknytsirk před 1 hodinou
Kaše z ovesných vloček
Petr9 před 1 hodinou
Kefírová bábovka s mákem.
Beruna před 3 hodinami
Chuťovky z listového těsta
marekdd před 4 hodinami
Tématické fráze:
dezert pana kota,
pana cota italský,
panna cotta,
panna cotta recept,
desert pana kota,
desert pana cota,
desert pana cotta,
italsky desert ze smetany s ovocem,
italský zákusek,
desert panna cotta,
pannacotta,
dezerty s panna cottou,
dezert ze smetany 33,
zakusek pana cotta,
pana kota dezerty,
dezet pana kota,
moučník pana cota,
recept panna cotta,
recept panna cota,
pana cotta
Suroviny:
smetana,
cukr krupice,
lusk vanilkový,
želatina,
víno červené,
šťáva citronová,
želatina,
maliny
Komentáře (6)
***
"Panna (smetana): Cotta (omáčka):"
Zajímavá lingvistická konstrukce
No, dosud jsem měl za to, že panna cotta = vařená smetana
Používám to tak pořád, pro rozdělení a aby to také pochopili ti méně rozumní a inteligentní lidé. :)