Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 20 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a natěsno naskládáme do sklenic řeznou stranou dolů.
Krok 2: Zalijeme cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.
Zveřejněno 6. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kompot z meruněk
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zOV2
Moje poznámka
Kompot z meruněk
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zOV2
Nejnovější recepty
Panenka v kopru
Přidáno před 44 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 9 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 23 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno 15. 6. 2025 17:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 37 minutami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 1 hodinou
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 1 hodinou
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 2 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 3 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 5 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 5 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 8 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 9 hodinami
Tématické fráze:
cukerný roztok na meruňky,
jak konzervovat merunky,
cukerný nálev na meruňky,
cukerný roztok na zavařování meruněk,
cukerný nálev na kompot meruňky,
konzervant do kompotu,
ananas v cukerném roztoku,
kyselina sorbová kompoty,
pecky z meruněk recept,
meruňky na kompot,
meruňky kompot top recept,
domácí meruňkový kompot,
meruňky recept kompot,
meruňky kompot recept,
nálev na meruňky s kyselinou citronovou,
kompot meruňky se solí,
kompoty z meruňky,
kompot se solí,
zralost meruněk,
meruňkový kompot zdravě
Suroviny:
meruňky,
voda,
cukr,
kyselina citronová,
zelenina
Komentáře (32)
Ještě by mohla zkusit meruňkový kompot bez cukru, ale s troškou soli
Také se do tohoto kompotu přidávají pro chuť i meruňkové pecky
No a když to s množstvím pecek pořádně přežene a posléze kompot pozře, tak to také může být poprvé a naposledy, že
Používáte citrusový pektin? Já moc džemy/marmelády nedělám, ale když už chci vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci ( naposled ostružiny + třešně + rybíz), tak cukr a právě citrusový pektin, není tam fixní kombinace množství cukru a ovoce jako v různých Gelfixech, klasický test talířek + lžička džemu nám napoví....
Babičky mojí generace ( a tedy prababičky generace MiskyM) vařily zdravě ( a většinou velmi chutně) ze základních surovin - nic jiného tehdy nebylo, třeba kompot byl ovoce, cukr, voda....Pak přišla zázračná "doba chemická"
Problém je podle mne ve dvou věcech. Pověra, že používáním "prefabrikátů" ušetříme a že zdravé vaření bez nich je drahé...není...maso + sůl a pepř a bylinky a cibule a česnek a....no a ušetříme za ten pytlík směsi podivného složení, který do toho nemusíme sypat ( to je jen příklad)...No a tím se dostáváme k problému číslo 2. - jazýčky zvyklé na unifikované chutě...ne na chutě základních surovin ( třeba u ryb je to podle mne extrém - když vidím, že někdo sype na kvalitní rybu, třeba candáta, lososa, cokoli jiného než máslo, sůl, citron a ev. bylinky, česnek - tak je mi líto té rybky....)
No on i ten meruňkový kompot "doby chemické" chutná trochu jinak než kompot našich babiček - ale že holčina na mateřské si dá tu práci a dělá mrňousovi domácí kompoty a narve do nich naprosto zbytečně chemii - tak nad tím mi zůstává rozum stát
Konzervovat ovoce v zavařovačkách pomůže právě použitý cukr. Tuhle "zavařovací pomůcku" neznám, musela jsem si najít - píší, že jedna je na 3,5 kg ovoce. Zavařené meruňky (i vařené - do sladkých knedlíků do meruňky dávala moje maminka kostku cukru) jsou poměrně dost kyselé, není třeba dodávat ještě kys. citronovou.
Já taky dávám kostičku cukru do vypeckované meruňky do knedlí
chemie je zbytečná
https://www.hame-eshop.cz/merunkovy-kompot-puleny-...
https://ceskedelikatesy.cz/trvanlive/727-merunkovy...
https://www.toprecepty.cz/recept/7198-rychly-kompo...
K receptu nejsou žádné komentáře.