Omáčky Š
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 762 kJ / 2 811 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,29 g |
Tuky | 185,35 g |
Vláknina | 27,40 g |
Cholesterol | 526 mg |
Sodík | 639 mg |
Sůl | 1,45 g |
Sacharidy | 203,01 g |
Postup přípravy
Šafránová omáčka
Nejprve si namočíme šafrán v bílém víně. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, ochutíme bílým vínem se šafránem a osolíme. Při podávání zdobíme kadeřavou petrželí. Krok 2: Šťovíková základní omáčka
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou (vývarem), osolíme a povaříme dohladka a dohusta. Pak přidáme posekaný šťovík, povaříme a nakonec přidáme smetanu, dosolíme, osladíme a již nevaříme. Krok 3: Šunková omáčka
Bešamelovou omáčku uděláme z másla, mouky a mléka. Přidáme do ní šunku pokrájenou na kostičky, mléko, pepř, sůl a na mírném ohni povaříme 5 minut. Omáčku zjemníme máslem. Krok 4: Šumavská brusinková omáčka
Brusinky povaříme v troše vody. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, provaříme a prochladlé brusinky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak propasírujeme do omáčky sítem. Přisolíme, přisladíme, případně mírně připepříme a zlepšíme citr. šťávou. Podáváme ke zvěřině. (Pokud použijeme sušené brusinky, které jsou slazené, tak omáčku přislazujeme jen opatrně, nebo vůbec ne. Ovšem z čerstvých brusinek nebo dom. brusinkového kompotu je omáčka mnohem lepší.) Krok 5: Švestko-slivovicová omáčka - podává se k srnčímu hřbetu
Rozvaříme200 g sušených švestek, které rozmixujeme. Získáme lepší chuť, než třeba ze švestkových povidel. Zahustíme maizenou, abychom dosáhli dostatečné hustoty. Osolíme a opepříme, přilijeme deci červeného vína a necháme lehce přejít varem. Potom přidáme nasekané mandle, rozinky a na závěr, těsně před podáváním, panáka dobré moravské slivovice. "To je celý kumšt" říká gastronomický odborník Zdeněk Šaroun.
(Tuto omáčku jedl na návštěvě v Praze i britský princ Charles)
Zveřejněno 27. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky Š
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JoLP
Moje poznámka
Omáčky Š
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JoLP
Nejnovější recepty
Cukeťák
Přidáno před 22 minutami
Korejský salát z okurek
Přidáno před 17 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 23 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
Kahy0 před 41 minutami
Pečená cuketa s česnekovo-koprovým dipem
magdalenka před 1 hodinou
Rýžový nákyp
Tereziena před 3 hodinami
Slaný cuketový koláč
Markeeta před 4 hodinami
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 10 hodinami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 13 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 13 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 13 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 13 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 14 hodinami
Tématické fráze:
šafránová omáčka,
recepty od písmene s,
dvě zakladní omáčka
Suroviny:
máslo,
mouka hladká,
šafrán,
sůl,
víno bílé,
smetana ke šlehání,
petržel,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
cukr,
smetana,
šunka,
máslo,
mléko,
pepř,
brusinky,
voda,
mouka,
pepř,
šťáva citronová,
švestky sušené,
škrob kukuřičný,
pepř,
víno červené,
mandle sekané,
slivovice
Komentáře (7)