Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 198 kJ / 2 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,00 g |
Tuky | 12,75 g |
Vláknina | 23,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 440,20 g |
Postup přípravy
V závislosti na okolní teplotě – v létě bude stačit ke kynutí i kratší doba. Krok 2: Nakynuté těsto prohněteme, dobře zakryjeme a uložíme do lednice, odkud ho můžeme v průběhu příštích tří dnů kdykoliv vzít a použít. Krok 3: V den pečení si umícháme těsto – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme. Ke konci hnětení přidáme i nakrájené kousky starého těsta z lednice (vytažené asi hodinu před zaděláváním, aby se trochu ohřálo).
Výsledné těsto je poměrně dost hydratované, přesto drží při sobě a dá se dobře seškrábnout. Krok 4: Stěrkou ho vyškrábneme do naolejované širší misky, přeložíme a necháme 30-40 minut kynout. Znovu přeložíme (na naolejovanou misku ani prsty se těsto lepí minimálně) a necháme kynout dalších 30-40 minut. A ještě jednou zopakujeme. Krok 5: Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučenou desku stolu, naposledy popřekládáme a uložíme do ošatky, vysypané moukou. Než se na 250°C nahřeje trouba s dlaždicí a starým plechem na horkou vodu, chleba vykyne i v ošatce. Opatrně ho s oporou ruky překulíme na dlaždici s pečící fólií, nařízneme, do rozžhaveného starého plechu chrstneme asi 100 ml horké vody a troubu rychle zavřeme. Krok 6: Pečeme asi 15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C, troubu krátce vyvětráme od páry a dopečeme (přibližně 25-30 minut).
Zveřejněno 24. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chléb s pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPEV
Moje poznámka
Chléb s pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lPEV
Nejnovější recepty
Kuřecí maso s dýní, pórkem a smetanou.(vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Papriky plněné lečem
Přidáno před 6 hodinami
Krémová květáková polévka s mrkví a smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Mirabelková marmeláda
Přidáno před 22 hodinami
Zelenina po čínsku s hlívou a shitake
Přidáno 11. 8. 2025 09:42:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemný boršč
Kajkajak před 9 minutami
Buchtičky s krémem
Titto10 před 33 minutami
Kuřecí jogurtové placičky
MiskaM před 1 hodinou
Rajská polévka III
Penkapa před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Dagmarak před 3 hodinami
Hořčicové brambory
Entony před 3 hodinami
Žebírka BBQ
dastymisa před 6 hodinami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Klivan před 16 hodinami
Tématické fráze:
staré těsto,
chleba s pate fermentee,
pate fermentee,
recept na chleba,
chleb ze stareho testa,
chléb se starým těstem,
chleba se starým těstem,
recepty ze starého chleba,
recept se starým chlebem,
old chleba,
recepty jak upravit starý chléb recept,
co ze starého chleba,
recepty na chleba,
chleba s dlouhým kynutím,
starý chleba recepty,
staré těsto na chleba,
chleba s fermentée,
délka kynutí těsta na chleba,
chleba stare těsto,
domácí chleba se starým těstem
Suroviny:
voda,
mouka chlebová pšeničná,
droždí čerstvé,
sůl,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (122)
Ja mám teraz staré cesto spravené v chladničke v pixli s vekom zo 600 g múky, čaká na príležitosť. Žiadna bridlica a vymiesené ručne za 4 minúty.
Veronika.Hrozna: jak píše magdalenka. A jestli chceš, kukni ke mně do článku Pekařina http://www.pekarnomanie.cz/pekarina/ - pod heslem "Překládání těsta" to mám nafoceno
Ty chlebíky vypadají nádherně ! Proto, se ptám, že chci vyzkoušet! Jo, a naříznot jenom svrchu, jedním řezem, jako na fotce?