Segedínský guláš
Klenot pocházející z Maďarska, který jsme si u nás rychle oblíbili – to je segedínský guláš. Šťavnaté vepřové maso a kyselé zelí dodávají jídlu charakteristickou chuť. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept, my si tentokrát ukážeme tradiční postup "jako od maminky".
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 505 kJ / 1 077 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 116,89 g |
| Tuky | 34,16 g |
| Vláknina | 26,74 g |
| Cholesterol | 361 mg |
| Sodík | 4,31 g |
| Sůl | 10,60 g |
| Sacharidy | 65,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín.
Krok 2: Maso osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou papriku a ještě krátce osmahneme.
Krok 3: Pak ihned přidáme zhruba 400 ml vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.
Krok 4: Do obyčejného hrnce vložíme zelí, přidáme asi 300 ml vody a necháme vařit 20 minut.
Krok 5: Než se zelí uvaří, připravíme záklechtku tak, že rozmícháme v 250 ml vody 3 polévkové lžíce hladké mouky. Vymícháme dohladka tak, aby zmizely hrudky.
Krok 6: Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z tlakového hrnce a opět přivedeme do varu.
Krok 7: Postupně vmícháme záklechtku (nemusíme ji spotřebovat všechnu) a pozvolna asi 20 minut provařujeme.
Krok 8: Nakonec přidáme půl kelímku smetany a pokud je třeba, tak guláš ještě dochutíme.
Zveřejněno 25. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wLJ
Moje poznámka
Segedínský guláš
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wLJ
Nejnovější recepty
Domácí čokoláda
Přidáno před 47 minutami
Hříbkové carpaccio podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 3 hodinami
Rohlíčky se slunečnicovými semínky
Přidáno před 13 hodinami
Barevná roláda z lineckého těsta
Přidáno před 16 hodinami
Červená rybí polévka
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková rybí polévka a kapří hranolky
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Moučník s pudinkovým krémem
LUCAH před 3 hodinami
Perníkové kroužky
Vitek2015 před 4 hodinami
Guláš uherského grófa
PavelSt před 6 hodinami
Pizza šneky z listového těsta
LincolnRhyme před 12 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
MarcelaH. před 12 hodinami
Květákové placičky
Valis před 13 hodinami
Rajská omáčka od maminky
Viktorka :) před 14 hodinami
Pečené kuře
Kajkajak před 15 hodinami
Dušená rýže
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
segedínský guláš,
segedínský guláš,
segedínský guláš z vepřového,
segedinský guláš z vepřového masa,
segedinsky gulas recept,
segedínský guláš recept,
segedynsky gulas,
recept na segedínský guláš,
recept na segedínský guláš,
segedin recept,
segedín,
segedinský guláš se smetanou,
jak se děla segedinský guláš,
recept na dobrý segedínský guláš,
segedínský guláš recept z vepřoveho masa,
segedínský guláš recepty,
recept segedínský guláš,
recept segedínský guláš,
segedínský guláš -recept,
szegedinský guláš
Suroviny:
plec vepřová,
cibule,
kmín celý,
paprika sušená sladká,
olej,
sůl,
pepř mletý,
zelí kysané,
mouka hladká,
smetana na vaření
Komentáře (174)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
V gastroprovozech se ve Vámi zmiňované době vařilo podle kuchařské bible, Receptur a tam byly dvě normy. Normální segedín bez smetany a pak speciál, kde smetana je. Česnek není ani v jedné receptuře. Nemám nic proti tomu, aby si ho někdo malinko přidal, jen trošku na podtrhnutí chuti, taky dávám. Ale není to přece podmínkou, že tam smetana a česnek být MUSÍ. A to, že jste se před půlstoletím učil u mistrů kuchařů není zárukou toho, že jste i Vy sám dobrý kuchař.
Tohle je amatérský web, kde přispívají všichni, které vaření baví. A každý vaří tak, jak mu to chutná. Zkouší, kombinuje a vloží recept. A každý uživatel má možnost volby, který recept si pak vybere k realizaci. Může si ho zase přizpůsobit své chuti a potřebám a napíše pod recept komentář. A o tom to tady je, předávaní zkušeností. Vy byste vynikal na nějakých profi stránkách, pokud by Vás ovšem neposlali někam "do hájku". Tak je mi záhadou, proč si potřebujete "čechrat peří" mezi amatéry. Je ale príma, že jste se tady zaregistroval. Budu se těšit, a věřím že nejen já, na Vaše léty prověřené recepty, některé už retro se světovým úspěchem, které jste se naučil od mistrů. A taktéž se těším na přínosné komentáře s dobře míněnými, a slušně podanými radami. Užijte si hezký den.
A není třeba se držet norem a původních receptur. Vše se přece neustále někam posouvá a to se týká i vaření.