Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Obyčejný recept na hovězí guláš z kližky je důkazem toho, že v jednoduchosti je krása. Guláš, který voní osmaženou cibulkou, majoránkou a česnekem, má plnou masovou chuť, krásnou barvu a není ho potřeba ničím zahušťovat.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 524 kJ / 1 559 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 212,50 g | 
| Tuky | 60,54 g | 
| Vláknina | 12,55 g | 
| Cholesterol | 507 mg | 
| Sodík | 4,01 g | 
| Sůl | 10,00 g | 
| Sacharidy | 36,75 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké. Cibuli nasekáme nahrubo.
	Krok 2: V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej - spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila (byla by hořká).
	Krok 3: Zapneme troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
	Krok 4: Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené pečeme zhruba 90 minut.
	Krok 5: Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme péct. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl.
	Krok 6: Podáváme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou pálivou papričkou. Hodí se k němu i těstoviny nebo knedlíky.
Zveřejněno 25. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rA5k
Moje poznámka
					
				
Obyčejný guláš - z babiččiných receptů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rA5k
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 52 minutami
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 15 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 16 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 20 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 50 minutami
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
						Suroviny:
						
							kližka hovězí, 
						
						
							sádlo, 
						
						
							olej, 
						
						
							cibule, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							paprika sušená pálivá, 
						
						
							kmín drcený, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							vývar hovězí, 
						
						
							česnek, 
						
						
							majoránka, 
						
						
							cibule, 
						
					
	
			
	
	
Komentáře (34)
Naváži na svůj předešlý komentář:
Pokud babička opravdu dávala do HOVĚZÍHO guláše hovězí vývar, pak:
a) vyvařovala u nějakého nelakotného Trautenberka
b) ááá nééébo by se rcp měl jmenovat "NEobyčejný guláš - z babiččiných receptů"
***
zdánlivě OT
V rcp NENÍ
Říkají to všichni...
...ale na druhý den nepoznám, zda je guláš lepšejší než byl včéééra
No a abych vařil čerstvý guláš jen proto abych ho porovnal s tím včerejším, tak k tomu se, i při své pošetilosti, ne a ne odhodlat
No, zvyk je železná košile, že
Tak jako se u nás dává do sladkých těst špetka soli, tak pro kolegyni z poza Moravy je to nepřijatelné, neb u nich se to nikdy nedělalo...
Píšete: "K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody)..."
A proč?
Konkrétně u guláše když k dozlatova usmažené cibuli přidám na kostky pokrájené maso, tak toto po chvilce pustí dostatek šťávy (tedy jako bych přilil vodu), po povolení přípečků a odpaření až na tuk přidávám (po přidání papriky) po troškách další tekutinu a dusím a dusím
Ve finále je cibule tak jako tak "na máčku" (jak se u nás říká)
Papiňáky som mala tiež dva (prvý bol "kukta" donesený z Maďarska). Kedysi, keď boli deti malé, som používala často. Ale som sa ich zriekla, boli asi z hliníka, vyhodila som, zaberali miesto v špajzi.
Jinak pomalý hrnec
Guláš z Papinova hrnce je prostě rychlovka, nedá se chuťově srovnat...já tedy vůbec papiňák nee, kdysi dávno skončil v popelnici....
Dělám prakticky úplně stejně, včetně poměru maso/cibule a dušení v troubě.
( Jen pro pobavení - dělala jsem před lety guláš pro velkou společnost - z pěti kila masa - ještě teď když si na to krájení vzpomenu tak mě bolí ruce.., ale byl to jednoznačně nejlepší guláš, jaký jsem kdy uvařila...takže docela věřím tomu, že jedno z tajemství dobrého hospodského guláše je právě to množství....prostě kotel....)