Škvarkový koláč (placky)
Škvarky jsou oblíbenou zabijačkovou pochoutkou a mají mnoho využití. Jedním z nich je škvarkový koláč, který můžete konzumovat samotný, nebo jako přílohu k dršťkové či gulášové polévce.
Suroviny pro 1 plech
použita koláčová forma
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 204 kJ / 3 873 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 85,23 g |
| Tuky | 254,74 g |
| Vláknina | 13,68 g |
| Cholesterol | 437 mg |
| Sodík | 4,00 g |
| Sůl | 9,83 g |
| Sacharidy | 302,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Koláčovou formu vymažeme sádlem.
Krok 2: Mouku nasypeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a 50 ml mléka.
Krok 3: V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 4: Škvarky pokrájíme nadrobno a ohřejeme sádlo.
Krok 5: Do mouky přidáme sůl, škvarky, sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější.
Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy.
Krok 7: Nožem, rádýlkem nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče.
Krok 8: Bílek rozmícháme s trochou soli a potřeme jím koláč, posypeme kořením podle chuti a necháme 10 minut odpočinout.
Krok 9: Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 minut dozlatova.
Krok 10: Výseče koláče od sebe rozdělíme. Výborné jsou jak samotné nebo jako příloha ke gulášové, dršťkové či bramborové polévce.
Zveřejněno 26. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvarkový koláč (placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qB6R
Moje poznámka
Škvarkový koláč (placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qB6R
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 6 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 4 minutami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 27 minutami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 36 minutami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 1 hodinou
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 1 hodinou
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 1 hodinou
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 2 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Majka80 před 2 hodinami
Perníčky hned měkké pro děti vylepšené
Virtuous0112 před 3 hodinami
Dršťková polévka z hub
magdalenka před 4 hodinami
Tématické fráze:
škvarkové placky,
škvarkový koláč,
škvarkové placky bez kynutí,
škvarkové placky recept,
škvarkové koláč,
škvarkové placky bez droždí,
top recepty-škvarkový koláč,
placky se škvarkama,
bramborový koláč se se škvarky,
placky,
škvarkové koláčky,
top recepty skvarkovy kolac,
bramborový koláč se škvarky,
škvarkové placky plněné se zelím,
výborný škvarkový placky recept,
škvarkove placky top recepty,
škvarkové placky bez bez kynutí,
koláč se zelím a se škvarky,
placky bez kynutí,
škvarky zelí koláčky
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
žloutek,
škvarky,
sádlo,
mléko,
bílek,
sůl hrubá,
kmín drcený,
paprika sušená sladká,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře (8)