Škvarkový koláč (placky)
Škvarky jsou oblíbenou zabijačkovou pochoutkou a mají mnoho využití. Jedním z nich je škvarkový koláč, který můžete konzumovat samotný, nebo jako přílohu k dršťkové či gulášové polévce.
Suroviny pro 1 plech
použita koláčová forma
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 204 kJ / 3 873 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,23 g |
Tuky | 254,74 g |
Vláknina | 13,68 g |
Cholesterol | 437 mg |
Sodík | 4,00 g |
Sůl | 9,83 g |
Sacharidy | 302,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Koláčovou formu vymažeme sádlem.
Krok 2: Mouku nasypeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a 50 ml mléka.
Krok 3: V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 4: Škvarky pokrájíme nadrobno a ohřejeme sádlo.
Krok 5: Do mouky přidáme sůl, škvarky, sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější.
Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynuté těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy.
Krok 7: Nožem, rádýlkem nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče.
Krok 8: Bílek rozmícháme s trochou soli a potřeme jím koláč, posypeme kořením podle chuti a necháme 10 minut odpočinout.
Krok 9: Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 minut dozlatova.
Krok 10: Výseče koláče od sebe rozdělíme. Výborné jsou jak samotné nebo jako příloha ke gulášové, dršťkové či bramborové polévce.
Zveřejněno 26. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvarkový koláč (placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qB6R
Moje poznámka
Škvarkový koláč (placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qB6R
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 9 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 10 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 1 hodinou
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 1 hodinou
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 5 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 7 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 8 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 8 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 8 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 8 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 9 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 10 hodinami
Tématické fráze:
škvarkové placky,
škvarkový koláč,
škvarkové placky bez kynutí,
škvarkové placky recept,
škvarkové koláč,
škvarkové placky bez droždí,
top recepty-škvarkový koláč,
placky se škvarkama,
bramborový koláč se se škvarky,
placky,
škvarkové koláčky,
top recepty skvarkovy kolac,
bramborový koláč se škvarky,
škvarkové placky plněné se zelím,
výborný škvarkový placky recept,
škvarkove placky top recepty,
škvarkové placky bez bez kynutí,
koláč se zelím a se škvarky,
placky bez kynutí,
škvarky zelí koláčky
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
žloutek,
škvarky,
sádlo,
mléko,
bílek,
sůl hrubá,
kmín drcený,
paprika sušená sladká,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře (7)