Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo a máslo nakrájíme a přidáme do mouky.
Krok 2: Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme do směsi. Vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice.
Krok 3: Rozinky namočíme do rumu. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno.
Krok 4: Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme jí těsto. Doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta.
Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Rozpustíme máslo a smícháme s rumem.
Krok 7: Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme.
Zveřejněno 11. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Moje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
Slavista62 před 13 minutami
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
Martin87 před 1 hodinou
Hrušková marmeláda
RenataMaresova před 1 hodinou
Utopenci - nejlepší co známe
Slavista62 před 2 hodinami
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
Wokurky před 2 hodinami
Pečené plněné papriky
Adrienalis před 3 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 10 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 10 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 13 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 13 hodinami
Tématické fráze:
strakonické listy,
strudle,
strakonický závin,
jak zavinout štrůdl,
jak spravne zavinout strudl,
jak správně zabalit štrůdl,
strakonický jablkový závin,
štrůdl ze sádla,
novinnas vip,
jak zavinout závin,
rozdíl mezi štrúdlem a závinem,
recepty na štrúdle,
recept na strudle,
vitezne jablečne recepty,
rozdíl mezi zavinem a strudlem,
strakonický jablečný štrůdl,
vanocni strudle,
jak zavinout štrůdl video,
jak se dělá sádlo,
štrudle strakoničáky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sádlo,
voda,
ocet,
žloutek,
sůl,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (322)
Děkuji.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
Já to měl stejně
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl
: