Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané houby v octě

Houby s octem mohou pro některé z nás znít trochu nevábně a někdo by dokonce řekl, že nevábně i vypadají. Barva sice není nijak lákavá, ale věřte, že na chuti se vám to vrátí. Nakládané houby v octě vylepší vaši kulajdu, omáčku a skvěle doplní třeba i hovězí steak.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

5 skleniček o objemu 370 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 441 kJ /
584 kcal
Bílkoviny28,90 g
Tuky3,50 g
Vláknina60,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,10 g
Sůl20,00 g
Sacharidy78,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu na nálev převaříme a necháme zcela vychladnout. Přidáme ocet, sůl, cukr a mletý koriandr. Krok 2: Houby (nejlepší jsou mladé, tvrdé) očistíme, nakrájíme a opláchneme. Hmotnost hub po očištění by měla být 1 kg. Krok 3: Houby vložíme do hrnce s vodou a přidáme trochu octa. Povaříme bez pokličky 15–20 minut (podle druhu a tvrdosti hub), scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou. Krok 4: Skleničky důkladně umyjeme, vyvaříme a vysušíme. Krok 5: Do každé sklenice vložíme 1 malý lístek bobkového listu, asi 4 kuličky pepře, asi 1/4 lžičky hořčičného semínka, 1 kolečko křenu, případně pár kousků cibule. Pak sklenici naplníme houbami a vše zalijeme studeným nálevem, aby houby byly zcela ponořené. Hladina nálevu by měla sahat asi 1 cm pod okraj sklenice. Krok 6: Sklenice dobře otřeme, zavíčkujeme čistými, vyvařenými víčky a pak při 90–100 °C 20–30 minut sterilujeme. Krok 7: Pokud budeme sterilovat v běžném hrnci, na jeho dno položíme utěrku, na ni položíme skleničky a zalijeme vodou do úrovně poloviny skleniček. Hrnec přiklopíme poklicí a vodu rychle přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu tak, aby voda jen mírně vařila – probublávala. Po uplynutí 30 minut sklenice z hrnce vyjmeme a dáme je na utěrku vychladnout (můžou stát i obráceně – na víčkách). Krok 8: Nakládané houby necháme odležet minimálně 3 týdny a poté můžeme konzumovat.

TIP: Jak zavařovat houby; a které - praktické rady a tipy

Zveřejněno 21. 8. 2020

Poznámka autora StandaCB

Do jedné 370 ml skleničky se vejde asi 200–250 g hub. Místo klasického octu a vody, můžeme použít nebo 600 ml vody a 900 ml jablečného octu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané houby v octě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4M7n

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané houby v octě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4M7n

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

StandaCB: Zase jste mně překvapil tvrzením, že cibule v zavařených houbách na kyselo kvasí a dělá sliz, to jsem ještě opravdu neslyšela. A ani se mi za celé roky nikdy nestalo, aby mi houby, okurky, nebo i jiná zelenina zkvasily kvůli cibuli. Ocet ovšem používám kvasný, 8%, protože kupované jablečné octy mi nechutnají. Ale každý podle svého. Mějte se hezky!:-8

MamlajdaD: Například: liberecky.denik.cz/zpravy_region/nejlepsi-houby-do-octa-nakladaji-borci-z-liberce-20130211.html A další: jdem.cz/fgq3w2
Cibuli nedávám z prostého důvodu, že kvasí a dělá sliz.
Jinak to růžové zabarvení dělá jablečný ocet.

StandaCB: Zavařovala jsem houby prakticky celý život, ale tak do růžova? zbarvené jsem je nikdy neměla. Možná, že je to právě tím dlouhým varem. Nikdy jsem, jak píše i Eja57, tak dloho houby nevařila, jak je uvedeno v receptu. Opravdu stačí těch 5 minut. Navíc do sklenice pod houby patří určitě i pár koleček (nebo půlkoleček) syrové cibule a mrkve, houby jsou pak mnohem lepší. A tak bychom si o zavařování hub mohli ještě povídat, ale to základní jsem myslím řekla. Zkuste to s kratší dobou varu a hlavně s kratší dobou zavařování, uvidítě, že vám barva z kloboučků hub nálev neobarví. A nevěřte povídačkám o tom, že se s houbami musí zacházet jako s masem, to platí jen o syrových houbách a přípravě kuchyňských pokrmů z nich. Z toho možná pramení ta dlouhá doba varu i zavařování. U hub, zavařených v octovém nálevu to neplatí, tam je hlavním konzervantem právě ten ocet. A nenechte se odradit, a vkládejte recepty dál. ;-):-8:-K

StandaCB: "měkkýše":-D no tak to ani náhodou - tak to radši nic....

Eja57: Jasně, co člověk, to (jiný) recept. ;-)
Jinak já nenakládám "měkkýše" :-D , ale pouze mladé, tvrdé houby. ;-)

Opravdu předvaříme 15-20 minut a ještě sterilujeme 30 minut:-O ? Mohu vědět důvod?
( Já houby předvářím tak 5 minut, horké houby + horký nálev, sterilace 10 minut a jsou výborné....)

Suroviny:
houby čerstvé, voda, ocet, sůl, cukr krupice, koriandr sušený, pepř celý, bobkový list, semínka hořčičná, křen, cibule

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu