Suroviny
Porce: cca 250 ml
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 902 kJ / 1 172 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,51 g |
Tuky | 15,39 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 50 mg |
Sodík | 50 mg |
Sůl | 0,13 g |
Sacharidy | 254,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Příprava domácího karamelového sirupu je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Nepotřebujete žádné zvláštní suroviny (pravda, tento recept používá kukuřičný sirup, který ale bez problému sežene v prodejně zdravé výživy) a je to rychlovka. Můžete ho podávat teplý i studený a hodí se skvěle jako poleva na zmrzlinu, koláč, cheesecake nebo třeba jablečný koláč/ štrúdl.
Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku. Krok 2: Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu. Krok 3: Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Krok 4: Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka. Krok 5: Přidáme máslo a sůl. Promícháme. Krok 6: Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.
Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku. Krok 2: Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu. Krok 3: Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Krok 4: Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka. Krok 5: Přidáme máslo a sůl. Promícháme. Krok 6: Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.
Zveřejněno 19. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LRoW
Moje poznámka
Karamelový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LRoW
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno 3. 9. 2025 14:12:01
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi Pomodori
Jan Nemec před 48 minutami
Mleté maso s kolínky
MichalRaby před 3 hodinami
Výborná houbová omáčka
Sahula před 3 hodinami
Buchtičky s krémem
polednovakaterina18 před 4 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
AlienX před 5 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
iveta.kroul před 5 hodinami
Fazolový salát s feferonkou
milanow před 6 hodinami
Cuketový perník
MonikaP. před 6 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
Slavista62 před 7 hodinami
Tématické fráze:
kukuřičný sirup recept,
domácí karamelový sirup,
jak udělat karamelový sirup,
karamelový sirup-recept,
kukuřičný sirup recepty,
domácí jablečný sirup recept,
příprava karamelu,
kukuřičný sirup,
domácí karamel sirup,
karamelovy top na zmrzlinu,
karamelový syrup recept,
recept na domácí karamel,
marabelovy sirup,
příprava karamelového sirupu,
karamelový větrníky recept,
jak udelat karamelovy sirup recept,
karamelový sirup z cukru recept,
jablečný koláč s jablky,
karamelovej sirup,
domácí karamel sirup recept
Suroviny:
cukr,
sirup kukuřičný,
voda,
smetana,
máslo,
extrakt vanilkový,
sůl
Komentáře (8)
Dá se nahradit medem. Ale klidně ho kupte, můžete ho mít doma roky..., dá se zpracovat např. do marokánek.
Zde ho můžete klidně vynechat. Podobně vyrobený karamel je polotovar pro přípravu karamelové šlehačky, např. do větrníků.
http://www.toprecepty.cz/recept/38473-karamelova-s...