Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 411 kJ / 337 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 14,16 g |
| Tuky | 9,54 g |
| Vláknina | 19,58 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 205 mg |
| Sůl | 0,41 g |
| Sacharidy | 41,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Krůtu osolíme zevnitř i zvenčí. V misce smícháme cca 3 lžíce oleje, tymián, 1 lžíci hrubé mořské soli, šťávu a kůru z poloviny citronu a přiměřeně pepře, necháme chvíli odležet. Do mísy rozdrobíme veku, přidáme jednu nadrobno nasekanou cibuli, 1 vejce, přibližně 10 dkg anglické slaniny nadrobno nasekané, přidáme voňavý olej, lžičku kari a vše důkladně propracujeme, až získáme hmotu, která drží pohromadě. Krůtu naplníme hmotou přibližně do poloviny, zbytek hmoty odložíme. Krůtu docpeme polovinou omytého pomeranče a jedním rozpůleným citronem, přidáme jeden bobkový list a ptáka ze všech stran párátky utěsníme, nakonec mu svážeme nohy. Do vhodného pekáče nasekáme nahrubo druhou cibuli, na velké kusy nakrájené mrkve, vložíme ptáka, na kterého dáme pár plátků másla, přiklopíme poklicí, pokud máme, nebo přikryjeme alobalem a vložíme do pece rozehřáté na 190 st. Ponecháme osudu aspoň na hodinu, pak se na něj teprve podíváme.
Krok 2: Dáme vařit ve třech hrncích zvlášť fazolky, mrkvičky a oloupané brambory nakrájené na přiměřené kousky. Vše uvaříme skoro doměkka, slijeme a necháme napotom. Jdeme si odpočinout, nalejeme si panáka nebo na co máme chuť - ještě nás čeká spousta práce. Po hodině zkontrolujeme, jak se vede ptactvu v peci. Jdeme dále odpočívat, neb finále se blíží a pak už nebude na nějaké lenošení čas. Po další hodině provedeme opět kontrolu obsahu pece, zkusmo krůtu popíchneme nožíkem, pokud je měkká a vytéká čirá šťáva, odklopíme poklici, oroštujeme pec na 200 st., můžeme pustit grilovací režim a vrátíme ptáka do pece, kde ho necháme, dokud nezíská správnou barvu.
Krok 3: A začneme finišovat. Připravíme si dvě vhodné nádoby na pečení. Do jedné vložíme brambory, osolíme hrubou mořskou solí, opepříme, přidáme přiměřeně sádla, nejlépe husího, může být i olej. Zbytek hmoty, kterou jsme nacpali krůtu, rozdělíme na malé kousky, z nich vytvoříme válečky a každý zabalíme do plátku anglické slaniny, naskládáme do druhé nádoby - v jedné vrstvě. Zkontrolujeme, zda má krůta správnou barvu, pokud ano, tak místo pekáče s krůtou dáme do pece brambory a válečky. Krůtu vyjmeme z pekáče, dáme na vhodnou mísu a důkladně přikryjeme alobalem, aby si odpočinula. Vyženeme z kuchyně zvědavce a zvířectvo, protože teď začne teprve ten správný fofr - pokud můžeme někoho pověřit prostřením stolu, tak pověříme, pokud nemáme koho, tak to uděláme sami.
Krok 4: Připravíme si pánev a tři vhodné rendlíky. 1.rendlík - sklenička brusinek, šťáva z půlky velkého pomeranče a decinka červeného vína - za občasného míchání vaříme, zredukujeme na konsistenci husté omáčky. 2.rendlík - na trošku másla vhodíme babymrkvičky, přidáme trochu citronové š'távy, osolíme a přidáme lžíci cukru. Ve finále by měly být mrkvičky leské a v rendlíku by neměla být žádná tekutina. Posypeme koprem. 3. rendlík - do pekáče, ve kterém jsme pekli ptáka, přilijeme cca 2 decinky červeného vína, přidáme rybízovou marmeládu, provaříme a přecedíme do tohoto rendlíku, lehce propasírujeme část cibulovo-mrkvového základu (ne všechno, omáčka by byla moc mrkvová a hustá). Provaříme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme strouhanku, osmahneme, vhodíme fazolky a trošku rozetřeného česneku a prohřejeme. Všechny čtyři úkony samozřejmě děláme NAJEDNOU. V této fázi by měly být brambory v peci dozlatova opečené a válečky by měly mít křupavou kůrku.
Krok 5: Na stůl dáme na vhodných mísách a ve vhodných nádobách: - krůtu zbavenou špagátků, párátek, pomeranče, citronu a bobkového listu - pečené brambory - fazolky - mrkvičky - slaninové válečky - obě omáčky. A popřejeme strávníkům dobrou chuť....
Zveřejněno 22. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krůta - pro náročné (a odvážné)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0QM3
Moje poznámka
Krůta - pro náročné (a odvážné)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0QM3
Nejnovější recepty
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 45 minutami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 18 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 18 hodinami
Vánoční košíčky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 40 minutami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 10 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 10 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 12 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 13 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 13 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 13 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 14 hodinami
Houbový guláš s klobásou
Sahula před 14 hodinami
Naložená vepřová kotleta
simonadoly před 15 hodinami
Tématické fráze:
pečená krůta na pomerančích,
baby kruta,
krutá na pomerancich pomerancich,
pečená baby kruta,
baby kruta top recepty,
recept baby kruta,
bebi krůta,
top recepty na krůta,
kruta s fazoli,
krůta toprecept,
krůta top recepty,
baby krůta pečená kuchař ví,
pečená krůta baby
Suroviny:
krůta,
pomeranče,
citron,
vejce,
mrkev,
slanina anglická,
cibule,
česnek,
veka,
fazolky mražené,
mrkvičky,
máslo,
strouhanka,
kopr,
brambory
Komentáře (16)
Krasny recept!
Nejlepší jsou prý ty slaninové válečky
Ostatně myčka naprosto plná kastrůlků od příloh je v mé kuchyni docela běžná záležitost.