Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeská lepenice

Lepenice dříve často sloužila jako samostatné jídlo. Příprava vypadá na první pohled náročně, ale není. Kombinace syrového a dušeného zelí s bramborovou kaší a posypkou ze smažené cibulky je geniálním dědictvím po předcích.

Hodnocení receptu je 4,7 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Klarak

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 880 kJ /
1 644 kcal
Bílkoviny38,21 g
Tuky65,24 g
Vláknina44,65 g
Cholesterol 66 mg
Sodík 4,15 g
Sůl10,20 g
Sacharidy206,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme. Dáme je do hrnce a zalijeme horkou vodou. Osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka. Krok 2: Kysané syrové zelí překrájíme. Cibule oloupeme a jednu nakrájíme nadrobno. Krok 3: Druhou cibuli nakrájíme na kolečka a usmažíme do zlatova na trošce sádla. Odložíme jí a pak použijeme na posyp. Krok 4: V hrnci rozehřejeme trochu sádla a cibuli pokrájenou nadrobno na ní osmažíme. Krok 5: K osmažené cibulce přidáme dvě třetiny zelí. Ochutíme solí, kmínem, případně cukrem. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Krok 6: Z uvařených brambor slijeme vodu, zalijeme je horkým mlékem. Rozšťoucháme a umícháme z nich hladkou kaši. Krok 7: Podušené zelí vmícháme do bramborové kaše. Přidáme i odložené syrové zelí a povrch posypeme dozlatova osmaženými cibulkovými prstýnky. Krok 8: Lepenici podáváme s klobásou, uzeným masem, jitrnicí nebo prejtem.

Zveřejněno 6. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská lepenice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qYDp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeská lepenice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qYDp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moc dobré, k lepenici jsem upekla jitrničky, a opravdu jsme si pochutnali. :yes:

Pravá jihočeská lepenice ze španělských surovin a německého kysaného zelí :-)

Pocházím z JČ, takže Kočičák - naše moc oblíbené jídlo:-p:yes:. Maminka ho dělala jedině z kaše (místo mléka smetanu -výtečné!), na kočičák dát hodně smažené cibulky -mňamka.

Kristýna 26. 9. 2011 12:17
Dobrý den. Mohu se zeptat, na kolik porcí je 1 kg brambor?

Magdalenko, v tom mléku je ten jihočeský trik, dělat lepenici vlastně z kaše. Zkus a věř mi, je to o třídu lepší, jemnější.;-)

U nás bude zajtra s údeným. Je skvelá!
Iba niečo mi nesedí, ja robím ako v popise uvádza autorka, ale v surovinách má aj mlieko...

;-) Až dnes, když jsem hledal, jsem narazil na tenhle recept. Protože jihočeská je ze všech nejlepší, děkuju moc a jdu na to.:-*

Tématické fráze:
lepenice recept, lepenice, jihočeský kočičák, lepenice z brambor, recept na lepenici, lepenice s uzenym masem, jihočeská jídla, bramborova lepenice, kočičák recept, jídlo kočičák, kočičák, jihočeské jídlo, jihočeské jídla, lepenice s prejtem, jídlo lepenice, lepenice s klobásou, lepenice recepty, nejlepší lepenice, recept kocicak, jihočeskou lepenicí

Suroviny:
brambory, mléko, zelí kysané, cibule, sádlo, cukr, kmín drcený, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu