Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté zelňáky se škvarky

Zelňáky, placky z kyselého zelí, nemusí být nutně smažené. Připravit je můžete také z kynutého těsta. Ohromí vás svojí aromatickou a lehce nakyslou chutí a připomenou vám tak kuchyň našich babiček.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

20-25 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 027 kJ /
2 396 kcal
Bílkoviny70,00 g
Tuky63,45 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 110 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy378,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trochu mouky, cukru a zamícháme. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Prosátou mouku promícháme s kysaným zelím, škvarky, sádlem, mlékem a pokud chceme, s anglickou slaninou nakrájenou na kostičky. Krok 3: Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 5: Na pomoučněném vále těsto rozválíme a vykrájíme kolečka. Krok 6: Mřížkou na vajíčka ozdobíme, posypeme mákem, hrubou solí a klademe na plech, kde je necháme 10 minut odpočinout. Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme do světlehněda, zhruba 35-45 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.

TIP: Zelné placky pečené na pánvi i v troubě

Zveřejněno 27. 3. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Těsto můžeme připravit i v domácí pekárně. Tak je dělávala moje babička a nám chutnají kynuté víc, než obyčejné, jsou křehoučké a měkoučké. Druhý den jsou ještě lepší-pokud nám teda nějaké zbydou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté zelňáky se škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5l48

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté zelňáky se škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5l48

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naprosto dokonalé. Je 23:58 a my s manželem žereme už čtvrtý kousek. Obávám se že na zítřejší výlet nic nezbyde...😁

Nedávno jsem upekla, měly velký úspěch hlavně u pánského osazenstva. Těsto jsem uvrhla :) do domácí pekárny, jen jsem musela poupravit množství. Škvarků jsem dala 250 gr, polovinu jsem posekala v sekáčku, jinak jsem měla malé kostičky. Sádlo už jsem nedávala. Mléka jen 200 ml a mouky jsem musela přidat, takže 600 gr. jí bylo celkem.
Přidala jsem malinko chlebového koření a soli menší polovinu polévkové lžíce, škvarky jsem neměla slané. Jinak moc nesolíme. Zelí a droždí jsem dala uvedené množství. Navrch jsem posypala jen kmínem.
Myslela jsem, že pořídím ještě foto, ale zmizely fakt bleskem, nedělala jsem naposledy, takže foto určitě dodám příště. Výborný recept :-K, díky za něj :-8.

Catja:
No, můžete zkusit i sterilované (1 sklenice i více) ;-)

Ráda bych dnes vyzkoušela. Vypadají fantasticky <3. Mohu použít kysané zelí, nebo mám raději koupit kyselé? Moc děkuji :-K.

Dnes vyzkoušeno, vynikající!!!!:-D:yes:

janatka: děkuji Janatko a jsem ráda, že chutnaly:yes::-K
¨

Didi:Didi, jsem ráda, že zelňáky chutnaly a tím vajíčkem jsi nic nezkazila, ale opravdu nemusí být;-)Díky, že jsi je vyzkoušela:yes:

Jsou výborné,nadýchané a druhý den ještě lepší,ale příště dám ještě víc zelí :-)A přidala jsem 1 vajíčko,jelikož v jiných receptech stejného tipu bylo,tak jsem si nebyla jistá zda by nechybělo :-)).:yes::yes::yes:

Andulo, omlouvám se, chybička se opravdu vloudila, ještě že jsi to vyřešila a vlastně si to udělala správně. Já jsem přemýšlela o poloviční dávce a tak mi to asi zůstalo v hlavě a já napsala těch 250:-(;-)

Bibi, ted jsem se dala do tech zelnaku...bohuzel na 250ml mleka a sklenize kys,zeli je 150g hl.mouky tuze malo ;-( Nevloudila se chybicka? Pridavala jsem postupne mouku a odhaduji ze jsem ji tam dala tak nejmin 500g.

Jen se zakousnout:-p:-p:yes:+17

spagetka: u mne dietu?:-O:-D:-D Ale budu muset, po inzulínu 22 cukrovky:-(, je hodně. Ale pak to jde dolů, zatím je to ve fázi zkoušek, diabetoložka říkala, že je to ok a přidala několik jednotek. Uvidíme. Bibi, vyřídím!!:-D On tady dnes vlezl poté, co mu Pejli řekla o reakcích na Hornický guláš, byl totálně vytočený!!:-D Já vysmátá:-!:-!:-D:-D

Láďo - jednou za čas jo a pak nasadit silnou dietu :-D:-D;-)

Rotviggu(Láďo), děkuji za takovou poklonu, až se z toho červenám:-8, ale Janča by ti je udělat mohla, je tam jen 150 g mouky-to není zas tak moc a jednou za čas;-)zas takový problém nevidím. Taky záleží na tom, jak jí máš silnou žeano;-)

:-p mňam ,to je krása:yes::-K

janičko, tvou kuchyni důvěrně znám;-),(od Jany R.)hned bych si dal, ale Jana mne dohnala k inzulínu, těma jejíma dobrůtkama, tak můžu jen tiše slintat:-(

Tématické fráze:
kynuté zelníky, zelníky z kyselého zelí se škvarkama, zelňáky z kynutého těsta, domácí zelnáky, škvarkové zelnaky, zelňáky, zelnáky z kyselého zelí, kynuté těsto na zelnaky, kynuté zelníky z kyselého zelí, zelňáky z domácí pekárny, zelňáky od babičky, kynuté těsto se škvarkama, zelnaky s kynuteho těsta, těsto na zelňáky, zelníky z kynutého těsta, zelnaky v domaci pekarne, zelňaky se se škvarkama, recepty se škvarkama, zelnaky z pekarny, zelňaky recept

Suroviny:
mouka hladká, zelí kysané, škvarky, droždí čerstvé, sádlo, mléko, kmín celý, sůl, slanina anglická, mák, sůl hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu