Jidáše, jidášky…
Jemné, příjemně sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz. To jsou tradiční velikonoční jidáše či jidášky. Po upečení se ještě horké potírají medem a zchladlé je můžeme jíst jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.
Suroviny pro 20 kusů
20kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 948 kJ / 3 095 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,89 g |
Tuky | 110,53 g |
Vláknina | 17,85 g |
Cholesterol | 940 mg |
Sodík | 541 mg |
Sůl | 1,28 g |
Sacharidy | 440,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažné vody (mléka) přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a droždí z přichystaných surovin. Zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Budeme-li přidávat rozinky, přidáme je až v závěru hnětení. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.
Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Z každého uděláme malou bulečku a všechny je necháme asi 5 minut odpočinout. Je jich hodně a tvarování buleček chvilku potrvá, takže po dotvarování poslední můžeme z těch prvních rovnou začít tvarovat jidášky.
Krok 4: Každou bulku rozválíme na tenký 20 cm dlouhý váleček, který smotáme do tvaru šneka nebo mu zatočíme konce tak, že bude vypadat jako písmeno „S“.
Krok 5: Vytvarované jidáše uložíme vykynout na plech s pečicím papírem nebo fólií.
Krok 6: Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba) asi 15-18 minut.
Krok 7: Ještě horké z trouby je můžeme potřít medem, nebo pak po vychladnutí mazat máslem s medem nebo marmeládou. Jsou ale moc dobré i suché, nepromazávané.
Zveřejněno 11. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše, jidášky…
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oznk
Moje poznámka
Jidáše, jidášky…
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oznk
Nejnovější recepty
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 15 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 21 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 23 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 23 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno 14. 10. 2025 11:38:37
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
wimra před 32 minutami
Jogurtová bábovka II
Sima1996 před 45 minutami
Kanellbular - skořicové šneky
Lejji_ před 2 hodinami
Falešná dršťková z hlívy
oring před 3 hodinami
Mrkvová buchta
veronika_straka před 4 hodinami
Cuketová buchta
mamina58 před 15 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 18 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 18 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 19 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 20 hodinami
Tématické fráze:
jidase,
jidášky,
jidase recept,
jidášky recept,
recept na jidase,
velikonoční jidáše,
top recepty jidáše,
jidáše ze suchého droždí,
jak upéct jidášky,
kdy se jí jidáše,
co jsou jidaše,
jidáškx,
top recept na jidáše,
zrada jidáše,
too recepty jidáše,
jidase top recept,
jak tvarovat jidáše,
kdy se ji jidas,
top recepty velikonoční jidáše,
recept na jidasky
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
voda,
máslo,
žloutek,
cukr,
kůra citronová,
sůl,
droždí čerstvé,
rozinky,
vejce,
med
Komentáře (27)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0