Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kovbojské fazole

Kovbojské fazole jsou klasický a velice oblíbený recept. A pokud použijete fazole sterilované, je i mnohem rychleji připravený. Pomohou vám nasytit rodinu poměrně levně a za doprovodu zeleninové přílohy také zdravě.

Hodnocení receptu je 4,9 (115×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Paprika Paprika

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby namáčení fazolí

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie837 kJ /
200 kcal
Bílkoviny6,07 g
Tuky1,10 g
Vláknina11,39 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 31 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy38,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole, které jsme nechali minimálně 12 hodin namočené ve vodě, uvaříme. Krok 2: Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme česnek nakrájený na jemné plátky. Krok 3: K cibuli přihodíme na kousky nakrájenou klobásu a koření a znovu opečeme. Krok 4: K cibulovému základu přidáme vařené fazole i s konzervou rajčat, které v plechovce trochu rozsekáme nožem. Krok 5: Zahustíme trochou jíšky a provaříme. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Krok 6: Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, vhodnou přílohou je i pita chléb nebo tortilla.

Zveřejněno 4. 9. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kovbojské fazole

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OyrE

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kovbojské fazole

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OyrE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vidím, že kovbojské fazole nejsou zas tak klasický recept.
Pojďme se kouknout, z čeho vznikl název kovbojské fazole.
Jak název napovídá, jedná se o stravu kovbojů. Stravu, která šla rychle připravit a byla sytá. V časech kolonizace Ameriky byla fazole hlavní zeleninou, která uměla zasytit, byla plná proteinů, betaglukánů a vlákniny. Každý novousedlík i cowboy večer zalil fazole vodou, ráno je pak měl již nabobtnané. Kovbojské fazole (někdy je název K. snídaně) se dělají způsobem:
Do panvice se dá smažit špek a otáčí se. Když vytopí sádlo, dají se do nej udělat volský oči. Ty se pak vyjmout, přidají se fazole, chvíli se pečou, pak se panvice přikreje a fazole se dusí. Když lezou slupky dolů, fazole jsou hotovy. Vrátí se volský oči, prohřejou se a je vystaráno.
Moderní kovbojské fazole se dělají z konzervovaných, takže není třeba je dusit, jenom ohřát. Jinak je postup stejný. Dochucují se jenom solí!
Žádná klobása, česnek, cibule, mleté černé koření, mletá paprika, chilli, cibulka na posypání. Jestli tam tohle všechno přidáte, pak to již nejsou kovbojské fazole. Kovbojové neměli cibuli, česnek, koření bylo tak drahé že si jej nedovolil ani statkář, ne ještě kovboj. Chilli se do fazolí začalo přidávat až o hodně později - až když se vlna osidlovatelů postupně dostala až ke španělskému Mexiku. Tam se ale změnil celkový charakter kovbojských fazolí, když jim Mexičani ukázali, že udělané fazole se špekem i vejci jsou lepší v tortille...takže taky "něco" jenom ne kovbojské fazole.

Pacesko: Díky za výlet do romantického westernu, ale pár faktických nábojů do toho koltu by se hodilo:"

🫘 Fazole jako jediná zelenina?
Ne tak rychle. Fazole byly běžné, ale kovbojové a kuchaři v chuckwagonech měli k dispozici i sušenou cibuli, česnek, sušené chilli, kukuřici a brambory. A mimochodem, i konzervy byly v 19. století běžné – používaly se už v americké občanské válce.

🍳 Volská oka na prérii?
To si snad pleteš s all-inclusive snídaní v Texasu. Kovbojové měli jednu pánvičku a málo vajec, která se spíš rozšlehala do scramblů, když už vůbec byla. Žádné smažení, vyndávání a vracení. To by real cowboy spíš umřel hlady, než tohle všechno provedl bez indukce.

🌶️ Chilli až s příchodem k Mexiku?
Omyl. Chilli bylo v Americe dávno před kovboji. Už od indiánů a Mexičanů – a právě vaqueros (mexičtí kovbojové) byli první, kdo vařil fazole s chilli a kořením. Takže ne že to „pokazili“, ale oni to vlastně vymysleli.

🧂 "Dochucení jen solí"?
Kovbojové měli ve výbavě i pepř, česnek, sušené byliny, někdy cukr nebo melasu. A když už jeli kolem města, doplnili i další suroviny. Chuckwagon kuchaři nebyli blázni – uměli to dobře okořenit.

🌮 Mexičani „to zkazili“ tortillou?
Pravý opak. Tortilla byla dřív než kovboj. Mexická kuchyně stála u zrodu texaské i kovbojské stravy – žádný downgrade, ale upgrade.
....
Kovbojské fazole nebyly žádná strnulá definice s vajíčkem a špekem. Byla to praktická jídla podle toho, co bylo po ruce – často i s česnekem, chilli, cibulí nebo dokonce trochou cukru. A pokud do nich dneska přidáš trochu klobásy, kovboj se ti z nebe rozhodně nebude smát. Spíš si řekne, že si měl štěstí, že máš lednici 😀

Výborné jako přílohu chléb ale i brambory co zůstaly z druhého dne. Mňamka. Dávám 5⭐

Výborné jako přílohu chléb ale i brambory co zůstaly z druhého dne. Mňamka. Dávám 5⭐

Výborné jako přílohu chléb ale i brambory co zůstaly z druhého dne. Mňamka. Dávám 5⭐

Všem kritikům tohoto receptu moc děkuji. Recept je jednoduchý, chutný a modifikovatelný. Poupravil jsem si ho podle některých vašich příspěvků a vyšla mi z mňamky super mňamka. Za mě palec nahoru.

Mike1: Myslíte, že s gulášom to má niečo spoločné?:-) https://sk.wikipedia.org/wiki/Gul%C3%A1%C5%A1

Promiňte, proč se toto jmenuje Kovbojské fazole ??? . Toto nemá s kovbojskéma fazolema , jak se připravují v zámoří venku na ohni vůbec, ale vůbec nic společného.... proč jste to nenazvala jakousi variantou guláše ...?

Mike1: Přesně tak, viz můj koment výše.

Dělám podobný mixmaše,dá se tam narvat cokoliv,ale jedině s chlebem pak,ten knedlík mě děsí:),zahušťovat nikdy netřeba..

Opravdu výborná rychlovka, hlavně s čerstvým, nejlépe domácím, chlebem. Taky nezahušťuji moukou ani jíškou, ale třetinu fazolí rozmačkám v misce vidličkou a ke konci přidám do hrnce.....

Fazole miluju :) , knedlík mě k tomu dost děsí, ale co jsem chtěl hlavně poznamenat je že než tam cpát na zahuštění mouku tak je lepší tam klepnout na závěr podle množství jedno, dvě vejce ;)

Je pro mne záhadou, kde si kovbojové pořizujou klobásy a rajčata?:-O

Ladislav: No je to jen název a přizpůsobený chutím kuchaře. :-D Tak v tom snad problém není... Minulý rok v létě mi kluk v Texasu jedny udělal........ Super papu pokud ti nevadí že jsou cítit i ráno :-p Ale prostě jiný kraj......

nanny: 😂😂😂

Tématické fráze:
fazole recepty, fazole recept, kovbojské fazole s klobásou, fazole, recept na fazole, recepty na fazole, fazole na cibulce, recepty z fazolí, recept fazole, fazole z konzervy s klobásou, kovbojský guláš, fazole z konzervy recept, recepty fazole, barevné fazole recepty, fazole s klobasou, fazole s chlebem, fazole z konzervy, fazole z konzervy recepty, bretanské fazole s klobásou, koubojské fazole

Suroviny:
klobása papriková, fazole červené, cibule, česnek, rajče loupané, sůl, pepř mletý, paprika sušená sladká, chilli, jíška, olej olivový, cibulka jarní

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu