Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka staročeská

Univerzální kynuté těsto využijete minimálně dvakrát do roka. Na vánočku i na velikonoční mazanec. V obou případech se s upečeným sladkým dílem můžete podělit okolím, jelikož z dávky vyjdou dva statné kusy. Samozřejmě ořechy a rozinky uvnitř nesmí chybět.

Hodnocení receptu je 4,3 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivana41

Náročný

Doba přípravy 260 min Doba přípravy: 220 min Doba tepelné úpravy: 40 min včetně doby kynutí

260 min (220 min příprava + 40 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2 velké vánočky

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 865 kJ /
3 792 kcal
Bílkoviny92,30 g
Tuky197,66 g
Vláknina33,22 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 8,36 g
Sůl20,74 g
Sacharidy394,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme tradiční kvásek z droždí, trochy vlahého mléka, lžíce cukru a lžíce mouky. Krok 2: Vše ostatní dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a pomocí robota s hákovým nástavcem vypracujeme těsto. Krok 3: Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout 3 hodiny. Krok 4: Upleteme 2 vánočky z 9 pramenů. Nejprve upleteme cop ze 4 pramenů, poté ze 3 a nakonec ze 2. Cop ze 2 pramenů uděláme delší než předchozí dva. Hřbetem ruky vytvoříme po celé délce v copu ze 4 pramenů prohlubeň, potřeme ji vejcem a vložíme do ní cop ze 3 pramenů. V něm opět hřbetem ruky vytvoříme prohlubeň, potřeme vejcem a vložíme do ní cop ze 2 pramenů. Konce horního copu zahneme z obou stran pod vánočku. Krok 5: Pro jistotu zapícháme do vánoček špejle, aby se díly nesvezly dolů. Krok 6: Z těsta můžeme také vytvarovat 2 bochánky na mazance. Krok 7: Vánočky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 30 minut vykynout. Mezitím necháme předehřát troubu na 180 °C. Krok 8: Vykynuté vánočky potřeme vejcem a posypeme nasekanými mandlemi nebo ořechy. Krok 9: Pečeme na 180 °C přikryté alobalem asi 30–40 minut, pak alobal sundáme a necháme vánočky dopéct dozlatova.

TIP: Časté chyby při přípravě a pečení vánočky

Zveřejněno 22. 12. 2010

Poznámka autorky Ivana41

Je to recept po naší babičce, všechny kamarádky i v létě na mě chtějí, abych ji upekla, fakt je skvělá. Tento recept je skvělý i na mazance, akorát to dělám z poloviční dávky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka staročeská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gk8r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka staročeská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gk8r

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Baker: Asi nebudete moc dobrá kuchařka podle tohoto receptu pečeme už 70 let je to recept po mojí babičce a vždy ho všichni chválí <3

magdalenka: Asi jste mi neporozuměla, to je přesně co píšu, nic nevzdávám, ozkoušeno mám již několik receptů a proto vím, jak špatný tento recept vlastně je. S tímhle receptem jsem začínal a vánočka nikdy nebyla taková, jak jsem si představoval. Proto jsem také doporučoval vyhnout se tomuto receptu. Dneska píše recepty totiž každý druhý, přitom neví, co dělá...

Baker: ak sa mi niečo nepodarí viac ako 10 krát...hlavne, ak je pečenie môj koníček... musím to raz vychytať...alebo siahnem po inom recepte. Nevzdávajte to, raz to vyjde.

Pečení je můj koníček. Tuhle vánočku/mazanec jsem dělal už víc jak 10x, myslel jsem, že dělám něco špatně, ale bohužel nedělám, recept je špatný. Vánočka vůbec není vláčná, sype se. Doporučuji se tomuto receptu vyhnout. Chuťově však není zlá, ale to dělají dobré suroviny, jen jejich poměr, teplota pečení je špatná! Zpracování těsta nedostatečné.

Vánočka byla moc dobrá:-p dělala jsem z 1/2 dávky, mléka jsem dala 200 ml, těsto bylo trochu řídké, tak jsem přidala trošku hladké mouky a o hodně víc anýzu, přidávám foto a:yes:

Takze vanocka je dobra,chutna,jen je prilis velka.....jsem zvedava kdo ji bude jist....mladsi syn mi onemocnel...chudak zvraci a je mu pekne blbe,takze neji,starsi sladkymu moc neda a ja jedina to budu zachranovat....stacila by polovicni,tak ze 300-400g mouky....vysla mi obri vanocka na velky plech z rohu do rohu nakoso a jeste 2 briosky....ale jak rikam jsou moc dobre....;-):-K

Já jsem tuto vánočku před chvílí vytáhla z trouby. Postupovala jsem přesně podle receptu nic nepřidávala ani neubírala. Je perfektní. Přidala bych fotku, ale nemám momentálně čím fotit. Dělala jsem jednu z poloviční dávky - mléka čtvrt litru.

Reny2 - o tomhle jsem právě psala...jestli přidáváš do poloviny dávky téměř 200 g mouky, do celé dávky, která je v receptu, bys přidala 300-400 g mouky.......
Ivi, až ji zase budeš dělat (píšeš, že ji děláváš často), můžeš prosím odměřit množství mléka přesně? Díky:-K

zrovna se mi testo zadelava.....delam jen z pul kila mouky,takze jen jednu,ale tekutin je opravdu hodne,takze jsem dosypavala cca 180-200g mouky....jsem zvedava,jak to nakonec dopadne....

:-p:-p:yes: Už mám vánočky upečené,takže zkusím příště.:yes::-)

Ne je to Ok.

Hm, Ivi a nebude pak zase - při půllitru mléka - těch tekutin moc?

Omlouvám se,mám to tak napsané v receptu, teď si uvědomuji,že asi mléka dávám více,už jí dělám leta a bez receptu, ale je tam ještě tuk a vejce,těsto je tužší,ale ty 2 kostky droždí zaručí,že když se nechá dlouho kynout je pak skvělá, (v receptu jsme to opravila)Díky za upozornění

:-)Mně se to zdálo taky málo, ale ještě jsou tam 4 žloutky a celé vajíčko, to je další tekutina....a taky to naředí máslo. Těsto bude asi tužší, ale myslím, že gramáž všeho je opravdu správně napsaná;-) Ivana nám to určitě potvrdí.

Tématické fráze:
vanocka, vánočka recept, recept na vánočku, okata vanocka, recept vanocka, vánočka z kila mouky, staročeské recepty, dobrá vánočka recept, vánočka z půl kila mouky, vanocka z 1kg mouky, skvělá vánočka, recepty vánočka, recept na staročeskou vánočku, vanocka recepty, vánočka s majonézou, vanocka z hladke mouky, recepty na vanocky, vanocka ze 4 pruhu, staročeská kuchařka, velikonoční mazanec top recepty

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, vejce, droždí čerstvé, rozinky, mléko, sůl, ořech muškátový, anýz, vejce, mandle sekané

Přidat fotografie receptu