Mazanec
Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný a nadýchaný jako vata, a na plechu zůstane krásně vysoký, vyzkoušejte tento.
Suroviny pro 1 kus
1 velký nebo 2 menší mazance
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 472 kJ / 4 415 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,26 g |
Tuky | 183,08 g |
Vláknina | 27,92 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 665 mg |
Sůl | 1,56 g |
Sacharidy | 550,99 g |
Postup přípravy
a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto řídké, můžeme podle potřeby přidat malé množství mouky. Krok 3: Těsto necháme 1 hodinu kynout. Krok 4: Z těsta vytvoříme buď jeden veliký, nebo 2 menší bochánky a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Krok 5: Bochánek navrchu nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
Zveřejněno 26. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J8jy
Moje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J8jy
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 25 sekundami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 4 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 19 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vrstvený salát
Maruna365 před 24 minutami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 1 hodinou
Zelňačka
Veronika_1 před 1 hodinou
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 1 hodinou
Drůbková polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 3 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 4 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 4 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 5 hodinami
Rebarborový koláč
JitkaJS před 6 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
velikonocni mazanec,
recept na mazanec,
recept mazanec,
velikonoční mazanec recept,
proč praská mazanec,
bochánek penny,
recept na velikonoční mazanec,
pleteny mazanec,
proč praskne mazanec,
mazanec recepty,
jednoduchý mazanec,
penny příští týden,
prasklý mazanec,
recept na mazance,
mazance,
recepty na mazanec,
proč praskají mazance,
proč vánočka praskne
Suroviny:
droždí čerstvé,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
žloutek,
máslo,
mléko,
rozinky,
mandle,
sůl,
kůra citronová,
anýz,
rum,
vejce,
mléko
Komentáře (296)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Ať se Vám mazanec brzy podaří
😊
Uvědomila jsem si to až potom, co jsem tam nalila 300 ml i s kváskem. Ale chybami se člověk učí. Příště budeme chytřejší.
Riskla jsem to… a už kyne… jen jsem teda dala méně mléka a cca o 60g více mouky ( mouka hladká a polohruba půl na půl)
Tak uvidíme po vykynuti a upeceni
Byla jsem na kurzu pečení frgálů - zkušenost -1/ máme strach z řidšího těsta /lépe se s ním pracuje/ a děláme zbytečné těsto hutnější, pak není takové nadýchané 2/ tuk zapracovat do těsta až po zamíchání ostatních surovin 3/ těsto po vykynutí zpevnit překládáním. Cukrář Pepa Maršálek v neděli má pořad na ČT1 a vždy má plno rad pro pečení, které v kuchařkách nenajdete - viz i rady 1-3, proč udělat to tak nebo onak.