Rohlíky
Domácí pečivo se nikdy nepřejí! Rohlíky sluší k přesnídávkové polévce, k zeleninovému salátu, k vaječným jídlům nebo jen tak s máslem, marmeládou nebo medem a hrnečkem teplého kakaa.
Suroviny pro 20 kusů
20kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 826 kJ / 1 871 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 53,90 g |
| Tuky | 16,50 g |
| Vláknina | 17,60 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,41 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 367,80 g |
Postup přípravy
Pokud ji použijeme, dáme tekuté suroviny, sůl, cukr do nádoby pekárny, přidáme mouky, droždí a zapneme program Těsto. Hmotu upravíme buď moukou nebo troškou vody podle savosti mouky do pružného těsta. Krok 2: Bez pekárny postupujeme následovně:
Dáme 1/3 vody, lžíci mouky, cukr a droždí do nádoby. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Podle teploty v místnosti asi 1/2 hodiny. Krok 3: K vzešlému kvásku přidáme zbytek vody, mouky, sůl, olej. Vyhněteme buď ručně nebo robotem pružné těsto, které necháme pod utěrkou zdvojnásobit objem. Krok 4: Od tohoto kroku je postup shodný při všech postupech přípravy těsta.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme na 5 dílů. Krok 5: Každý díl rozválíme na kruh o průměru asi 25 cm a tloušťce 1cm. Kruhy rozdělíme vždy na 4 trojúhelníky. Od širší základny stáčíme dovnitř a při mírném vytahování horního cípu zavineme do tvaru rohlíčku. Krok 6: Pokud chceme rohlíky plnit, zavineme do těsta plátek šunky či sýra. Krok 7: Rohlíky přendáme na plech potřený olejem nebo pokrytý pečicím papírem, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme asi 30 minut kynout. Krok 8: Před úplným vykynutím rohlíků předehřejeme troubu na 200 °C. Na dno trouby umístíme starý plech. Krok 9: Po vykynutí pomažeme rohlíky rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem. Vložíme do trouby
a na dno chrstneme půl skleničky horké vody.
Ve vyhřáté troubě pečeme asi 15 minut dozlatova. Krok 10: Po upečení přeložíme rohlíky na mřížku a necháme vychladnout.
Zveřejněno 27. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rohlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r0Nk
Moje poznámka
Rohlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r0Nk
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 10 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborová pomazánka
Kamuna před 36 minutami
Sýrová kolečka
zonoro před 2 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 4 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 5 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 6 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 6 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 6 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 7 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 7 hodinami
Tématické fráze:
rohlíky,
rohlík,
recept na rohlíky,
rohlíky recept,
rohlik recept,
louhovaný rohlík,
jak udělat rohlík,
jak udelat rohliky,
obrázek rohlíku,
recept rohlíky,
recepty rohlíky,
rohlík obrázek,
obrázek rohlík,
jak se dělá rohlík,
recepty na rohlíky,
jak se delaji rohliky,
top recepty rohliky,
recept na rohlik,
rohliky the recept,
louhovaný rohlík recept
Suroviny:
voda,
sůl,
cukr,
olej,
mouka celozrnná,
mouka polohrubá,
droždí,
šunka,
sýr,
vejce,
sůl,
mák,
olej
Komentáře (54)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Přiznám se, že jsem recept úplně nedodržel. Až při zadělávání těsta jsem zjistil, že mi dochází polohrubá mouka, měl jsem jí už jen zhruba 200g. Přidal jsem proto 150g mouky hladké a množství celozrnné jsem zvýšil také na 150g. S těstem se velmi dobře pracovalo a rohlíky jsou výborné.
Udělal jsem 16 rohlíků; těsto rozdělil na 4 díly a ty rozválel a rozřezal zase na 4 díly. A udělal jsem varianty na otestování:
a) 4 rohlíky bez posypu (základní ochutnání) - výborné
b) 4 rohlíky s posypem kmínem a solí - výborné
c) 4 rohlíky se šunkou (s 1 plátkem), dušená šunka je vlhká, tak jsem je propíchal párátkem, aby mohla uniknout pára a rohlíky nepraskly - v hotovém rohlíku je šunka chuťově nevýrazná
d) 2 rohlíky s polotvrdým plátkovým sýrem (Gouda) - sýr opět chuťově nevýrazný, zkusím příště posypat sýrem po povrchu
e) 2 rohlíky s plátkovým sýrem na sendviče - sýr se uvnitř roztekl, našel si cestu ven a z rohlíků téměř všechen vytekl