Zelňačka, jak ji máme rádi
Vůně kysaného zelí, kousek klobásy a trocha brambor – tradiční česká zelňačka je polévka, která zahřeje tělo i duši. Její jemně kyselá chuť je neodmyslitelnou součástí kuchyně našich babiček.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 721 kJ / 172 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 4,93 g |
| Tuky | 0,87 g |
| Vláknina | 8,80 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 19 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 33,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na sádle osmahneme cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vodou s kostkou masoxu.
Krok 2: Na kousky nakrájíme zelí, papriku a brambory, přidáme k vývaru společně s bobkovým listem, novým kořením, kmínem, pepřem. Necháme cca 20 minut povařit do změknutí.
Krok 3: Přidáme klobásu, trochu octa, trošku cukru a soli, přilijeme asi půl hrnku mléka, necháme povařit.
Na závěr můžeme přidat nasekanou petrželovou nať.
Na závěr můžeme přidat nasekanou petrželovou nať.
Zveřejněno 19. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka, jak ji máme rádi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l7Ar
Moje poznámka
Zelňačka, jak ji máme rádi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l7Ar
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá a výborná majonéza z vařených vajec
Přidáno před 4 hodinami
Teplý fazolový salát s mrkví a kapustičkami
Přidáno před 4 hodinami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 9 hodinami
Štrúdl s jablky podle maminky
Přidáno před 18 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno 18. 12. 2025 15:57:57
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vaječný koňak
Vigousek před 15 minutami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 32 minutami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 49 minutami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 56 minutami
Rychlé a snadné vepřové nudličky - fofr večeře
Trol60 před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
Sima1996 před 1 hodinou
Výborný piškotový korpus na dorty
lenkadra před 2 hodinami
Vanilkové rohlíčky
PetraLA před 3 hodinami
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 4 hodinami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 4 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka,
zelnačka polévka,
zdravá zelňačka,
zelňačka bez klobásy,
jak uvařit zelnačku,
hustá zelňačka,
zelňačka recept,
recept zelnačka,
jak uvařit zelí,
zelňačka s uzeným masem,
vynikajici zelnacka,
recepty zelňačka,
nej zelňačka,
polévky recepty zelnačka,
recept na zelňačku z mléka,
zelňacka s polévka s párkem,
zelnačka z mleka,
zelnačka z hlávkového zelí,
dunajská klobása recept,
recepty na zelňačku
Suroviny:
zelí hlávkové,
cibule,
brambory,
paprika čerstvá červená,
klobása,
mléko,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř mletý,
kmín celý,
masox hovězí,
ocet,
cukr,
sůl,
sádlo
Komentáře (5)
Zelňačka se vaří z kysaného zelí a ne z hlávkového zelí.