Suroviny pro 8
8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 163 kJ / 3 624 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,43 g |
Tuky | 126,05 g |
Vláknina | 14,70 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 486 mg |
Sůl | 1,12 g |
Sacharidy | 511,66 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).
Krok 2: Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.
Krok 3: Mezitím si připravíme krém:
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Krok 4: Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 5: Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme). Krok 6: Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout. Krok 7: Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu). Krok 8: Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme. Krok 9: Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Krok 4: Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 5: Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme). Krok 6: Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout. Krok 7: Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu). Krok 8: Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme. Krok 9: Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.
Zveřejněno 27. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chinois - francouzský máslový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/konx
Moje poznámka
Chinois - francouzský máslový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/konx
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 20 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 12 minutami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 1 hodinou
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 2 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 5 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 6 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 7 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 22 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 23 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik 15. 6. 2025 11:41
Tématické fráze:
chinois,
francouzský koláč,
chinois recept,
francouzký koláč,
chinios,
máslový koláč,
francouzský kynutý koláč,
francouský koláč,
francouzký máslový koláč,
francouzské koláče,
mimibazar.cz recepty,
recept na chinois,
recept na francouzský koláč,
recept chinois,
francouzský koláč recept,
brioše,
chinoas,
francouský máslový koláč,
brioše recept,
těsto na francouzský koláč
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
mléko,
droždí,
vejce,
sůl,
krém,
žloutek,
mléko,
mouka hladká,
cukr,
vanilka
Komentáře (19)