Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Pokud si doma připravujete vlastní muesli, určitě se vám bude hodit recept na super komponent pro tyto oblíbené cereální snídaně. Sušená, vlastnoručně připravená jablíčka si zamilujete!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 33 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupeme jablka škrabkou na brambory.
Krok 2: Vykrojíme část s jádřincem.
Krok 3: Rozehřejeme troubu na teplotu cca 50-60 °C. Jablka ještě nerozkrájená můžeme dát na 1-1,5 h předsušit.
Krok 4: Nakrájíme jablka na tlusté plátky, cca 8 mm. U malého jablka je to 6 plátků, u velkého 8.
Krok 5: Dáme na sušící síto nebo na plech. Nejlépe se suší na sítu. Na plechu se suší jen z jedné strany. Síto by nemělo být z plastu. Rámeček síta ze dřeva zvládne i 60 °C.
Krok 6: Dáme sušit na 1-1,5 h.
Krok 7: Poté troubu na chvíli trochu otevřeme, aby se vyměnil vzduch, jablka promícháme a zase dáme sušit.
Krok 8: Toto opakujeme za sebou 3x dopoledne a 3x odpoledne, případně i večer. Mezi sušeními taky vytřeme vlhkost z trouby.
Krok 9: Na noc můžeme jablka nechat na sítu na topení.
Krok 10: Druhý den nakrájíme jablka na hranolky a celý proces sušení opakuji znovu. Během druhého dne většina vlhkosti vyprchá. Ty tenčí hranolky, které jsou už suché nakrájíme na čtverečky, ty větší a vlhčí ještě ne.
Krok 11: Třetí den by už hranolky měly být skoro suché, nesmí být moc vlhké. Nakrájíme je na čtverečky a sušíme stejným způsobem.
Krok 12: Čtvrtý den, jsou-li kostičky suché, sesypeme vše do krabice. Výsledné kostičky mají 5-6 mm.
Zveřejněno 23. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43nk
Moje poznámka
Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43nk
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 21 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 22 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 22 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 22 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 12 minutami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 1 hodinou
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 3 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 3 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 6 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 8 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 8 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 23 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 15. 6. 2025 15:05
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Tématické fráze:
sušení jablek v troubě,
sušení jablek v horkovzdušné troubě,
sušení ovoce v horkovzdušné troubě,
jak sušit jablka,
sušení jablek,
suseni krizal v troube,
sušení hrušek v horkovzdušné troubě,
jak sušit ovoce v troubě,
suseni v troube,
suseni ovoce v troube,
sušení trnek v troubě,
jak sušit hrušky,
jak ususit jablka,
sušení křížal v horkovzdušné troubě,
výrobky z jablek,
křížaly v troubě,
jak susit jabka,
síta na sušení ovoce v troubě,
jak se susi jablka,
sušení švestek doma
Suroviny:
jablko
Komentáře (18)
Kolikrát mi jablka projdou rukama? Nejdříve je oloupu (1). Jasně mohl bych je rovnou i vyjádrovat, ale já si dávám vždycky pauzu. Když byla rozehřátá trouba od předchozí várky, tak jsem tam rovnou strčil ty jablka. Pak jsem vyjádroval (2) a nakrájel na kolečka a dal sušit. Mezitím jsem ještě obracel (3). Pak jsem udělal hranolky (4) a dal sušit. A zase obracel (5). Jak jsem psal na plechu to schne jen z jedné strany. Lepší by bylo kdybych si dal na plech síťku ale žádnou nemám. Pak jsem to nakrájel na kostičky (6) a zase sušil. Nakonec jsem to shrnul do síta (7) a dosušil na topení.
Už uvažuju jak budu sušit v létě. Určitě na balkóně, koupím hodně jablek a dám to všechno na plechy. Ale aby mi sousedka neklepala prach na jablka budu je muset přikrýt igelitem a udělat z toho "pařeniště". Ještě to nemám plně vymyšlené. Jinak musli mám 1/2 hotovou dle mého receptu a je výborné. Potřené čokoládou. 12 ks po 65g celkem mě to vychází na necelých 50kč za 780g (jablka, rozinky, ovesné vločky, čokoláda). Vše kupuju.