Cuketové lasagne
Objevte lahodnou a zdravější alternativu k tradičním lasagním s naším receptem na cuketové lasagne. Šťavnaté plátky cukety nahrazují těstoviny, zatímco bohatá vrstva masové omáčky a krémového bešamelu dodává pokrmu neodolatelnou chuť.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 807 kJ / 1 149 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 142,82 g |
| Tuky | 32,43 g |
| Vláknina | 15,69 g |
| Cholesterol | 251 mg |
| Sodík | 871 mg |
| Sůl | 1,88 g |
| Sacharidy | 66,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve podélně nakrájíme cuketu na co nejtenčí plátky. Ty osolíme, opepříme z obou stran a necháme odpočinout. Cuketa se začne potit. Po 15 minutách cuketu osušíme papírovou utěrkou.
Krok 2: Plátky naskládáme na větší plech a dáme asi tak na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Krok 3: Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno, mrkev a celer najemno nastrouháme. Na trošce másla v pánvi necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme zeleninu. Po chvíli přidáme trochu vývaru (jen aby se to nepřipalovalo).
Krok 4: Hovězí pomeleme, kuřecí nakrájíme na drobné kousky a přidáme k zelenině. Ochutíme rozdrceným česnekem a chvíli dusíme. Podle potřeby přidáváme vývar. Po 5-10 minutách přidáme rajčata, chvíli zase podusíme a pak ochutíme bazalkou a libovolným kořením.
Krok 5: V rendlíku na středním plameni necháme rozpustit máslo, pak přidáme mouku a ihned mícháme. Když se vytvoří těstíčko, nalijeme do rendlíku mléko a mícháme, dokud se hrudky nerozpustí. Pak do bešamelu nastrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme sůl a pepř.
Krok 6: Pokud se rozhodneme pro bezlepkový bešamel, jeho příprava je ještě jednodušší. V rendlíku ohřejeme mléko (pozor na připálení), přidáme tavený sýr i parmezán a necháme rozpustit. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Krok 7: Zapékací misku vymažeme olejem a začneme vrstvit. Na dno nalijeme trošku bešamelu, následuje vrstva cukety. Pak masová směs, bešamel (ten můžeme ještě posypat sýrem, pokud ho máme dost). Takové vrstvy by nám měly vyjít 3, ale záleží na tom, jak velkou máme mísu.
Krok 8: Navrstvené „lasagne“ dáme péct do trouby. Po 20 minutách posypeme povrch sýrem a už jen počkáme, než se rozteče a zapeče dozlatova. Po vyndání mísy z trouby je nejlepší chvíli počkat s porcováním, jídlo se tak zatáhne a bude se s ním lépe zacházet.
Zveřejněno 26. 8. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketové lasagne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wqZ8
Moje poznámka
Cuketové lasagne
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wqZ8
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 4 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 1 hodinou
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 4 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 4 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 5 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 5 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 5 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 6 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 6 hodinami
Tématické fráze:
cuketove lasagne,
lasagne z cukety,
lasagne s cuketou,
cuketove lazane,
cuketové lasagne bez masa,
cuketové lasagne se sýrem,
lazaně z cukety,
cuketove lasane,
lazáně s cuketou,
co s velkou cuketou,
lasane z cukety,
lasane s cuketou,
cuketové lasagne recept,
cuketova lasagne,
cuketové lazagne,
recept na cuketové lasagně,
cuketový lasagne,
lasagne s cukety,
recept na lasagne s cuketou,
recept cuketove lasagne
Suroviny:
cuketa,
maso,
cibule,
mrkev,
celer,
česnek,
rajče,
bazalka čerstvá,
sůl,
pepř mletý,
koření,
sýr tvrdý,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
ořech muškátový,
sůl,
pepř mletý,
mléko,
sýr tavený,
parmazán,
ořech muškátový,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)