Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí škvarky a sádlo

Škvarky jsou klasická česká dobrota, kterou si s oblibou dáváme s chlebem a skleničkou piva. Připravit domácí škvarky není žádná věda, ale vyhraďte si na to dostatek času. Škvaření sádla zabere pár hodin, ale výsledkem budou krásně křupavé a lahodné škvarky.

Hodnocení receptu je 4,8 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nofrona

Snadný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 180 min

200 min (20 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie75 423 kJ /
18 027 kcal
Bílkoviny43,40 g
Tuky1 981,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 80 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy4,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostky 2x2 cm a nasypeme je do širšího hrnce. Krok 2: Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni začneme škvarky sehřívat. Trvá to asi 30 minut. Škvarky za tu dobu pustí sádlo. Krok 3: Po 30 minutách pokličku odkryjeme a začneme škvarky pravidelně míchat. Ve chvíli, kdy se začnou přichytávat ke dnu, podlijeme asi 50 ml vody a necháme škvařit. Trvá to asi 1,5-2 hodiny. Krok 4: V průběhu škvaření můžeme škvarky ještě 1-2 x mírně podlít vodou. Krok 5: Jakmile začnou škvarky plavat v sádle, přecedíme je přes sítko, vrátíme zpět do hrnce a doškvařujeme. Krok 6: Jakmile škvarky získají lehce zlatavou barvu, podlijeme je mlékem a necháme mléko úplně vyškvařit. Škvarky díky mléku získají tmavší barvu a skvělou chuť. Krok 7: Na závěr škvarky ještě jednou přecedíme, necháme okapat na sítku a zchladnout. Krok 8: Škvarky solíme až před podáváním. Krok 9: Zbylé sádlo nalijeme do sklenic a necháme zcela vychladnout. Uchováme v lednici a dále používáme.

TIP: Škvarky v horkovzdušné fritéze

Zveřejněno 10. 11. 2012

Poznámka autorky nofrona

Je to jednoduché a 100% lepší než kupované.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí škvarky a sádlo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5K4X

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí škvarky a sádlo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5K4X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (63)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

taddy1: U nás dělal zabíjačku řezník, který kromě toho, že byl z rodiny, byl vyhlášený jako jeden z nejlepších v širším okolí. Tento řezník vždy na konci procesu, po slití veškerého sádla, zalil škvarky trochou mléka. Takto dokončené škvarky byly úžasně voňavé a dobré, bez mléka byly bledé a nevoněly tak intenzívně.

micka2: Co je to za nápad, škvařit sádlo na oleji? Stačí trochu podlít vodou zpočátku, ta pomůže sádlo rozehřát, vypaří se a pak už prostě opravdu hodně pomaličku škvařit při nízké teplotě a hlavně zezačátku pod pokličkou. Chce to čas, míchat, hlídat. Žádná věda to není. Hlavně včas vypnout ohřívání, rozehřáté sádlo škvarky ještě poměrně dlouho škvaří a pak může dojít k přepálení. Tak nenechávejte úplně do růžova, ony dojdou. O zabijačkách za mých mladých let jsme takhle sádlo škvařili ze dvou prasat opravdu ve velkém a nikoho ani nenapadlo tam lít olej nebo mléko.

micka2: Mléko se přidává až nakonec, nejlépe po slití sádla, a už jen na škvarky.

:-pilo: Zadarmo ne, ale byla slušné deputáty

Micko2 te vody se tam dava troska takze se odpari a olej do skvarku proboha nepatri.:no:

Obávam sa, že týmto spôsobom dosiahneme zničený kastrol a nejedlé škvarky, vlastná skúsenosť spred asi 20tich rokov. Robím škvarka tak, ako písala micka, a ak mám domáce mlieko, tak ho nalejem na oškvarky zliate z masti, a na miernom plameno dohnedujem.

manekineko: já dělám sádlo a škvarky jedině v troubě- Pouze ho nakrájím jak velké chci mít škvarečky dám do pekáče, druhým přikreji, troubu zapnu na 180 st. a cca za dvě hodiny otevřu, sliju sádlo a dodělám škvarečky. Sádlo je jemňoučké, krásně bílé a dá se použít i jako kosmetický přípravek, třeba na hojení jizev po spálení, opaření či operaci. Je naprosto čisťoučké a nepřepálí se. Troubu neotevírat až za ty dvě hoďky. Teda elektrickou, v plynové možná stačí 150st.:-8

Ja to robím tak,že na dno hrnca dám trocha oleja,aby sa mi slanina neprilepila a žiadnu vodu,ani mlieko,lebo ak je tam voda,tak sa to len varí a neškvarí a mlieko je ešte horší nápad,lebo síce oškvarky môžu stmavnúť.ale masť dostane tiež hnedastú farbu.Škvariť pri strednej teplote,nie príliš pomaly a nakoniec,keď oškvarky vyplávu,tak trocha pridať,ale tu treba stáť pri hrnci a sledovať,aby masť zostala biela a oškvarky mali zlatohnedú farbu.Potom oškvarky vybrať,nechať trocha odkvapkať,ale nevytláčať z nich masť,keď už,tak len veľmi zľahka,potom primerane osoliť a osoliť trocha aj masť.K tomuto spôsobu som sa vypracovala po rokoch pokusov a omylov,ale takto mi to najlepšie funguje.

micka2:
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!! :no: :-D

Tiež robievam, ale mlieko určite až na záver. Najprv nalejem do hrnca trochu vody, potom pridám na rovnaké kocky nakrájaný tuk, keď je z obchodu, že je vyšší aj nižší, tak najprv tie väčšie kocky a po čase menšie, aby sa škvarky rovnomerne škvarili. Pred koncom pridám mlieko, aby chytili zlatú farbu.

Pavel: Zkus u řezníka požádat o Iberijský špek :-)

Zajímalo by mě,kde se dá koupit sádlo,ze kterého vyškvařím škvarky.Všude mají centimetrové pláty z masných plemen,které se rozpustí na čisté sádlo.Proto taky stojí škvarky kolem 160 Kč ! Vasoké škvarkové sádlo jsem v řeznictví neviděl ani nepamatuju...

Jánmacjanti 24. 8. 2016 10:58
Pavel: Sádlo, které si popsal / použil /, je sádlo vnitřní = jiný tuk / pro kozmetické účely lepší /. Dobré škvarky jsou ze sádla řemenového:
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ

Pavel: Nakrájené sádlo do hrnce nebo vyšší plech vložit do trouby na 85 - 90°C, dle množství na dobu 2,5 hod. a více.
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.

Máme osvědčený postup: Mléko podle něj doporučuji skutečně dát až na závěr - zpění, vypadá to, že se srazilo, jak zde někdo napsal s obavami, ale ničeho se nebát, promíchat, nechat chvíli propěnit, škvarečky zezlátnou, a až pak teprve odstavit. Přidat ale skutečně mléko, nikoli to, co se prodává v krabicích. A nedává se mnoho, jen trocha. Pokud chcete uchovat sádlo nebo sádlo se škvarky déle v chladničce, pak raději nepřidávejte sůl, a už vůbec ne žádné další ingredience.

s tím mlékem jsou ty škarky famózní:-phttp://www.toprecepty.cz/recept/30113-domaci-skvar...

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
domácí škvarky, domácí škvařené vepřové sádlo, škvaření sádla, jak na škvaření sádla, škvarky, domácí škvarky recept, jak udělat domácí škvarky, recept na domácí škvarky, škvaření sádla s mlékem, jak udelat skvarky, škvařené sádlo, škvaření škvarků, kančí sádlo, škvařené sádlo recept, škvarky recept, domácí vepřové škvarky, jak škvařit sádlo, škvařené sádlo s mlékem, škvařené vepřové sádlo, kocmrda

Suroviny:
sádlo vepřové, voda, mléko, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu