Suroviny
Porce: 7-8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 954 kJ / 467 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 34,00 g |
Tuky | 15,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 60 mg |
Sodík | 400 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 49,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme si
- dva kastrůlky, jeden cca 1,5 litru a druhý o trochu větší
- vhodné skleničky (mně se osvědčily skleničky od Opočenského jogurtu 150 m). Vyjde levněji koupit si tyto jogurty než prázdné skleničky. Mívají je občas jako akci v Lidlu. Těch je třeba 8-9 ks. Je ale vhodné pořídit jich 12, aby bylo možno dělat nový jogurt, když zbývají poslední. Krok 2: Do menšího kastrůlku nalijeme vodu a necháme ji uvařit, tím nádobu sterilizujeme. Vodu přelijeme do většího, doplníme další vodu a uvedeme do varu a necháme zvolna vřít. Krok 3: Do vysterilizovaného malého kastrůlku nalijeme mléko. Pokud máme mléko sterilizované nebo UHT, nalijeme ho ½ litru, pokud používáte čerstvé nepasterizované mléko tak celý litr. Vsypte do něj 50 g sušeného mléka, rozmíchejte a ohřejte na cca 80 st. Celsia. Potom přidejte zbývající studené mléko, v případě čerstvého nechte vychladnout a zkontrolujte teplotu, měla by být 45 st. Celsia. Pokud není, přihřejeme nebo ochladíme. Přidáme hotový živý jogurt jogurt a rozmícháme. Krok 4: Nyní do vroucí vody vložíme víčka a vysterilizujeme je. Vyndáme je na čisté místo a necháme okapat. Poté vyvaříme skleničky a také vyndáme a dáme okapat dnem nahoru. Vezmeme naběračku a vložíme ji na do vroucí vody sterilizovat, poté nabereme mléko a naplníme skleničku a zavíčkujeme ji. Stejně to budeme dělat až spotřebujeme všechno mléko. Krok 5: Nyní skleničky uložíme tak aby co nejdéle udržely svoji teplotu: možností je několik, jedna je vložit do horkovzdušné trouby a občas zapnout na chvíli na 50 st. Celsia. Další možnost je vložit skleničky do peřin, třetí možnost je koupit si jogurtovač kde jsou i nádobky. Ideální ovšem je slepit ze silného 3 cm+3 cm stavebního pěnového polystyrénu krabici s víkem. Krok 6: Jogurt je po min. 6ti hodinách hotový a je třeba ho dát do chladničky. Krabice na obrázku (boky 3 cm, spodek a víko 6 cm) udrží teplotu velmi dlouho (po 8 hodinách mají skleničky cca 36 st. Celsia).
- dva kastrůlky, jeden cca 1,5 litru a druhý o trochu větší
- vhodné skleničky (mně se osvědčily skleničky od Opočenského jogurtu 150 m). Vyjde levněji koupit si tyto jogurty než prázdné skleničky. Mívají je občas jako akci v Lidlu. Těch je třeba 8-9 ks. Je ale vhodné pořídit jich 12, aby bylo možno dělat nový jogurt, když zbývají poslední. Krok 2: Do menšího kastrůlku nalijeme vodu a necháme ji uvařit, tím nádobu sterilizujeme. Vodu přelijeme do většího, doplníme další vodu a uvedeme do varu a necháme zvolna vřít. Krok 3: Do vysterilizovaného malého kastrůlku nalijeme mléko. Pokud máme mléko sterilizované nebo UHT, nalijeme ho ½ litru, pokud používáte čerstvé nepasterizované mléko tak celý litr. Vsypte do něj 50 g sušeného mléka, rozmíchejte a ohřejte na cca 80 st. Celsia. Potom přidejte zbývající studené mléko, v případě čerstvého nechte vychladnout a zkontrolujte teplotu, měla by být 45 st. Celsia. Pokud není, přihřejeme nebo ochladíme. Přidáme hotový živý jogurt jogurt a rozmícháme. Krok 4: Nyní do vroucí vody vložíme víčka a vysterilizujeme je. Vyndáme je na čisté místo a necháme okapat. Poté vyvaříme skleničky a také vyndáme a dáme okapat dnem nahoru. Vezmeme naběračku a vložíme ji na do vroucí vody sterilizovat, poté nabereme mléko a naplníme skleničku a zavíčkujeme ji. Stejně to budeme dělat až spotřebujeme všechno mléko. Krok 5: Nyní skleničky uložíme tak aby co nejdéle udržely svoji teplotu: možností je několik, jedna je vložit do horkovzdušné trouby a občas zapnout na chvíli na 50 st. Celsia. Další možnost je vložit skleničky do peřin, třetí možnost je koupit si jogurtovač kde jsou i nádobky. Ideální ovšem je slepit ze silného 3 cm+3 cm stavebního pěnového polystyrénu krabici s víkem. Krok 6: Jogurt je po min. 6ti hodinách hotový a je třeba ho dát do chladničky. Krabice na obrázku (boky 3 cm, spodek a víko 6 cm) udrží teplotu velmi dlouho (po 8 hodinách mají skleničky cca 36 st. Celsia).
Zveřejněno 26. 8. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výroba kvalitního domácího jogurtu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jwKy
Moje poznámka
Výroba kvalitního domácího jogurtu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jwKy
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 23 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 1 hodinou
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 2 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 2 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 3 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 3 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 4 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 4 hodinami
Jahodové poháry
Nickusek před 5 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
jana71 před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak vyrobit domácí jogurt,
domácí jogurt,
jak vyrobit jogurt,
domaci jogurt recept,
jak udělat domácí jogurt,
domácí smetanový jogurt,
jak vyrobit hustý domácí jogurt,
jak se vyrábí jogurt,
smetanový jogurt recept,
jak uvařit jogurt,
výrobajogurtu,
výroba jogurtů v troubě,
postup výroby jogurtu,
recept na smetanovy jogurt,
viroba jogurtu,
domácí smetanový jogurt recept,
vzroba jogurt,
jak si vyrobit jogurt,
výroba dom.jogurtu,
výroba jogurtu z mléka
Suroviny:
mléko,
jogurt,
jogurt,
jogurt,
Komentáře (10)
1 do umytého hrnce nalijeme mléko (třeba 2l).
2; mléko zahřejeme pod bod varu (tvoří se bublinky)
3; mléko schladíme na cca 40st (udržíte v něm prst)
4; trochu mléka odebereme do rendlíku, zaočkujeme ho (rozmícháme jogurt nebo kulturu)
5; zamícháme zpět do mléka
6; mléko plníme do čistých (viz níže) skleniček, ihned zavíčkujeme a vložíme do peřiny (nebo trouby)
7; druhý den dáme skleničky do lednice vychladit.
Skleničky-umyjeme skleničky a víčka, naskládáme na utěrku na plech a zapečeme takto v troubě 15 minut při 100st.
Tento jogurt vydrží i víc jak 14dní bez plísní a pod. Při přidání smetany do mléka máte smetanový.
Dělám jogurt už léta, bez sušeného mléka a je identický s holandií, případně s choceňským smetanovým. A co víc, bez teploměru.
Pro nás, co jogurt neděláme pravidelně, je jednodušší vyrobit ho s jogurtem.
Smetanový jogurt bych si dala a moc si na něm pochutnala
Jj, omlouvám se zakladatelce, neuvědomila jsem si to