Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 39 541 kJ / 9 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 337,40 g |
Tuky | 235,03 g |
Vláknina | 846,00 g |
Cholesterol | 500 mg |
Sodík | 9,33 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 1 311,50 g |
Postup přípravy
Oloupeme cibuli, rozkrojíme na půlky a pak nakrájíme na tenké půlměsíčky.
Utopenci: špekáčky oloupeme (pokud nemají přírodní střívko) a nakrojíme podélně (ale nedokrojíme). Uvnitř pomažeme hořčicí, posypeme trošku mletým pepřem a mletou paprikou a vložíme nakrájenou cibuli.
Vkládáme na těsno do sklenice a proložíme i cibulí, která zbude. Krok 2: Do hrnce dáme vodu, ocet, špetku soli, cukr, nové koření, pepř, hořčičné semínko a bobkový list.
Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Pak odstavíme a sundáme poklici, aby lák zchladl. Krok 3: Jakmile bude lák vychladlý (může být i teplý), zalijeme utopence tak, aby byly zcela potopeny a sklenici uzavřeme víčkem. Krok 4: Zcela vychladlou uzavřenou sklenici s utopenci dáme do lednice (nebo na jiné chladné a tmavé místo), kde je necháme alespoň týden uležet.
Někdo to nevydrží a utopence jí už po 5 dnech. Někdo je nechává uležet třeba i dva, nebo dokonce tři týdny. Krok 5: Anebo můžeme zkusit v jablečném octu - jsou trochu jiné, ale také moc chutné:
Na lák budeme potřebovat: cca 0,7 - 0,8 l jablečného octa (žádnou vodu - ta se nedává), 2 lžíce cukru, 0,5 - 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být), 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře. Lák jen krátce povaříme, a až vychladne, zalijeme jím špekáčky.
Pak dáme utopence opět do lednice, ale pozor, musí se nechat uležet déle: alespoň 2 týdny, 10 dnů je absolutní minimum.
Zveřejněno 8. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W4wW
Moje poznámka
Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W4wW
Nejnovější recepty
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno před 18 hodinami
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno před 23 hodinami
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno 20. 8. 2025 04:40:10
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci
Přidáno 19. 8. 2025 22:26:09
Mořská štika v křupavé bylinkové krustě
Přidáno 19. 8. 2025 21:49:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlé a křehoučké taštičky
Miary před 11 minutami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
dexulka před 46 minutami
Cottage s banánem a jablkem
vojfrancezska před 3 hodinami
Vepřová pečeně na tymiánu
E. J. K. před 11 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 13 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 13 hodinami
Svíčková na smetaně
Pozde před 15 hodinami
Hovězí na pepři
Pozde před 15 hodinami
Pečená švestková povidla
Fitulka před 15 hodinami
Francouzské brambory
jjj82 před 15 hodinami
Tématické fráze:
utopence 3 dny uležet,
utopenec recept,
ocet na utopence,
jablečný ocet do utopence,
recept jablečný ocet,
utopenci jablečný ocet,
utopenci s jablečný ocet,
domácí utopence co nemusi ulezet,
tmavý utopenci
Suroviny:
špekáček,
voda,
ocet,
cibule,
sůl,
cukr,
semínka hořčičná,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
hořčice plnotučná,
pepř mletý,
paprika sušená sladká
Komentáře (3)