Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci: univerzál a v jablečném octu

Hodnocení receptu je 3,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 541 kJ /
9 451 kcal
Bílkoviny337,40 g
Tuky235,03 g
Vláknina846,00 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 9,33 g
Sůl20,00 g
Sacharidy1 311,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme sklenici (1,7l), do které budeme ukládat hotové utopence.
Oloupeme cibuli, rozkrojíme na půlky a pak nakrájíme na tenké půlměsíčky.
Utopenci: špekáčky oloupeme (pokud nemají přírodní střívko) a nakrojíme podélně (ale nedokrojíme). Uvnitř pomažeme hořčicí, posypeme trošku mletým pepřem a mletou paprikou a vložíme nakrájenou cibuli.
Vkládáme na těsno do sklenice a proložíme i cibulí, která zbude. Krok 2: Do hrnce dáme vodu, ocet, špetku soli, cukr, nové koření, pepř, hořčičné semínko a bobkový list.
Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Pak odstavíme a sundáme poklici, aby lák zchladl. Krok 3: Jakmile bude lák vychladlý (může být i teplý), zalijeme utopence tak, aby byly zcela potopeny a sklenici uzavřeme víčkem. Krok 4: Zcela vychladlou uzavřenou sklenici s utopenci dáme do lednice (nebo na jiné chladné a tmavé místo), kde je necháme alespoň týden uležet.
Někdo to nevydrží a utopence jí už po 5 dnech. Někdo je nechává uležet třeba i dva, nebo dokonce tři týdny. Krok 5: Anebo můžeme zkusit v jablečném octu - jsou trochu jiné, ale také moc chutné:
Na lák budeme potřebovat: cca 0,7 - 0,8 l jablečného octa (žádnou vodu - ta se nedává), 2 lžíce cukru, 0,5 - 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být), 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře. Lák jen krátce povaříme, a až vychladne, zalijeme jím špekáčky.
Pak dáme utopence opět do lednice, ale pozor, musí se nechat uležet déle: alespoň 2 týdny, 10 dnů je absolutní minimum.

Zveřejněno 8. 11. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci: univerzál a v jablečném octu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W4wW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci: univerzál a v jablečném octu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W4wW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
utopence 3 dny uležet, utopenec recept, ocet na utopence, jablečný ocet do utopence, recept jablečný ocet, utopenci jablečný ocet, utopenci s jablečný ocet, domácí utopence co nemusi ulezet, tmavý utopenci

Suroviny:
špekáček, voda, ocet, cibule, sůl, cukr, semínka hořčičná, bobkový list, koření nové koření, pepř, hořčice plnotučná, pepř mletý, paprika sušená sladká

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu