Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 015 kJ / 3 111 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 99,24 g |
Tuky | 212,41 g |
Vláknina | 33,17 g |
Cholesterol | 731 mg |
Sodík | 650 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 182,76 g |
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme zeleninový základ, povaříme, propasírujeme přes sítko, přidáme párky pokrájené na malé kostičky nebo slabá kolečka, mírně povaříme, dochutíme kořením, zjemníme smetanou s rozkvedlanou moukou (nemusí být). Podáváme samostatně třeba s houskovým knedlíkem. Krok 2: Pažitková omáčka rychlá:
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do vařícího mléka a necháme povařit. Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní sekanou zelenou pažitku a máslo. Do hotové omáčky můžeme přidat vejce vařená na hniličku nebo ztracená. Omáčku pak můžeme podávat bez masa s houskovým knedlíkem nebo s bramborami. Krok 3: Pikantní rybí omáčka z tresky:
Postrouhanou kořenovou zeleninu a posekanou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zbytkem vývaru, přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme doměkka. Na závěr přimícháme zeleninovou směs a smetanu, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, dobře prohřejeme. Podáváme samostatně s houskovým knedlíkem. Krok 4: Rajčatová omáčka se smetanou:
Na másle zpěníme dobře posekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme jí studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená rajčata a rozvaříme je (nebo vmícháme protlak). Propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu, ochutíme cukrem a octem a již nevaříme. Krok 5: Rychlá rajská omáčka:
Na rozpuštěné bylinkové máslo vložíme posekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a sugem, přidáme citrónovou kůru, špetku cukru a 10 minut při mírné teplotě povaříme. Pikantně ochutíme pepřem a chilli.
Zveřejněno 21. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w33X
Moje poznámka
Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w33X
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 1 hodinou
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 13 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 14 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 1 hodinou
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 2 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 2 hodinami
Meruňkový koláč
Evellinka před 2 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 4 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 4 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 9 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 10 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 11 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 11 hodinami
Tématické fráze:
omáčky na sádle?,
z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem,
omacka p
Suroviny:
nožička vepřová,
jíška máslová,
masox,
sádlo,
cibule,
zelenina kořenová,
smetana,
sůl,
pepř,
mouka,
mléko,
smetana,
mouka,
pažitka,
máslo,
sůl,
treska,
máslo,
mouka hladká,
olej,
zelenina kořenová,
cibule,
smetana,
vývar,
cukr,
šťáva citronová,
máslo,
mouka hladká,
cibule,
vývar,
rajče,
bobkový list,
tymián,
ocet,
smetana,
sugo,
cibule,
pepř,
máslo bylinkové,
víno červené,
cukr,
chilli,
kůra citronová
Komentáře (4)