Újezdecká vánoční štola
Lahodná štola plná ovoce, ořechů a rozinek je jedním ze symbolů Vánoc. Upéct ji můžete nejen volně na plechu, ale také těsto vložit do formy a upéct si tak štolu ve tvaru kapříka nebo třeba biskupského chlebíčku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 136 kJ / 5 291 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,90 g |
Tuky | 263,18 g |
Vláknina | 37,46 g |
Cholesterol | 522 mg |
Sodík | 2,51 g |
Sůl | 6,20 g |
Sacharidy | 603,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé.
Krok 2: Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 3: Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a zbylé mléko a promícháme. Přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou vypracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout.
Krok 4: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky, a ořechy. Necháme ještě 40-50 minut kynout.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba.
Krok 6: Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.
Zveřejněno 15. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Moje poznámka
Újezdecká vánoční štola
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LxOj
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Vepřová pěna z domácí vepřovky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový chalupářský guláš s vejcem a opečeným párkem
Přidáno před 16 hodinami
Bábovka z karamelového Salka
Přidáno před 17 hodinami
Hořčice z cukety
Přidáno před 17 hodinami
Fettuccine ve smetanové omáčce s krémovými žampiony a kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Piškotové řezy s džemem, mascarpone krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 1 hodinou
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 12 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 13 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 14 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 14 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 15 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 16 hodinami
Croissanty s nuttelou
hustaliska před 17 hodinami
Linecké sušenky
Mummy46 před 17 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
GabinaMraz před 18 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr moučkový,
máslo,
kůra citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
květ muškátový,
rozinky,
mandle,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (29)
Mažu (přidávám i tuzemák
No a balím do fólie a vánočně přeslazeným konzumentům vydrží asi i do velikonoc, že
(přiložena fotečka - každý si se svou vlastní štolou naloží jak mu libo)