Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachní kaldoun

Kachní kaldoun je tradiční svatomartinská polévka. Spotřebujeme do něj všechny zbytky z kachny, které nepoužijeme k pečení. Základem této polévky je tudíž silný vývar z kachních drobů, krku a křídel, který jí dává intenzivní chuť.

Hodnocení receptu je 4,0 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

KatharinaK KatharinaK

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 150 min

200 min (50 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 622 kJ /
627 kcal
Bílkoviny29,32 g
Tuky16,46 g
Vláknina11,40 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 212 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy87,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kachní droby, krk a křídla omyjeme a vložíme do většího hrnce. Zalijeme studenou vodou a dáme vařit na mírný plamen. Krok 2: Jednu cibuli a česnek oloupeme a necháme vcelku. Krok 3: Jakmile se na vývaru začne tvořit pěna, sebereme ji a přidáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, oloupanou cibuli a česnek. Pomalu vaříme minimálně 2 hodiny a vývar scedíme. Krok 4: Než se uvaří vývar, připravíme nudle. Všechny ingredience na těsto zpracujeme a vyválíme z něj tenký plát. Necháme ho 10–20 minut zaschnout, aby se těsto při krájení nelepilo. Po zaschnutí těsto nakrájíme na nudle široké přibližně 1 cm. Krok 5: Ve zbylém čase připravíme knedlíčky. Rozmixujeme játra, přidáme 1 vejce, sůl, pepř, majoránku a česnek. Strouhanku přidáváme postupně, až vznikne hmota, ze které půjdou tvarovat knedlíčky. Ty následně uvaříme v mírně osolené vodě nebo v části vývaru. Krok 6: Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 7: Kořenovou zeleninu orestujeme na másle, přidáme k ní nakrájenou cibulku a po chvíli 2 lžíce mouky. Asi minutu za stálého míchání smažíme a do takto připravené jíšky přilijeme scezený vývar. Krok 8: Necháme vařit přibližně 10 minut a přidáme muškátový květ a nudle. Krok 9: Nakonec vložíme uvařené knedlíčky a nasekanou petrželku. Na zjemnění můžeme přidat i trochu smetany.

Zveřejněno 17. 2. 2021

Poznámka autorky KatharinaK

Množství polévkové směsi z 1 kachny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kachní kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QDVl

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kachní kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QDVl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Suroviny:
cibule, koření nové koření, pepř černý, bobkový list, česnek, květ muškátový, mrkev, bulva celerová, petržel, petrželka, sůl, pepř mletý, máslo, mouka hladká, smetana ke šlehání, játra kachní, vejce, strouhanka, majoránka sušená, sůl, pepř mletý, mouka hrubá, vejce, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu