Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec podle Mišky Kuličky

Tradiční velikonoční bochánek se dříve lišil podle toho, pro koho se pekl. Pro čeledíny byl z obyčejného kynutého těsta, pro návštěvy se těsto obohatilo rozinkami a mandlemi. V dnešní době si lidé základní těsto doplňují dle své chuti.

Hodnocení receptu je 5,0 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 40 min

180 min (140 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 213 kJ /
4 353 kcal
Bílkoviny106,66 g
Tuky184,61 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 693 mg
Sůl1,65 g
Sacharidy556,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vlažné mléko smícháme s droždím, žloutky, máslem a sádlem. Krok 2: Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sypké suroviny a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme připravenou tekutou směs. Krok 3: Vypracujeme hladké, pružné těsto. Tuto práci velmi zjednoduší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna. Krok 4: Vrátíme těsto do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na 1 hodinu. Krok 5: Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní můžeme z těsta opět vytvarovat bochánek a dát kynout, nebo mazanec můžeme jednoduše ale krásně zaplést. Krok 6: Vytvarovaný mazanec dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a dáme ještě na cca 60 minut kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, mazanec zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská. Krok 7: Troubu předehřejeme na 180 °C. Mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi (nebo mákem bez mandlí) a vložíme do trouby. Krok 8: Po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 25-30 minut. Pokud mazanec příliš rychle hnědne, přikryjeme ho kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

TIP: Nejčastější chyby při výrobě mazance

Zveřejněno 3. 4. 2022

Poznámka autorky MiskaKulicka

Na úvodní fotce je místo mazance udělaný věnec. Těsto jsem zapletla ze 6 pramenů jako vánočku a svinula do tvaru věnce.

Na věnci je zdobný cukr, který se během pečení nerozpustí, není to sůl.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2ER

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2ER

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Suroviny:
mouka hladká, mléko, máslo, sádlo, cukr, cukr vanilkový, žloutek, droždí sušené, květ muškátový, sůl, vejce, mandle

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu