Kynutý knedlík
Nad párou vařený nadýchaný kynutý knedlík jako od maminky je jako peří a dobře saje omáčku. Recept je sice určen zkušenějším kuchařkám, které přípravu kynutého těsta ovládají. Ale nemějte obavu, s tímto návodem se vám knedlík určitě podaří, i pokud jste méně zkušení.
Suroviny pro 2 kusy
2-3 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 049 kJ / 3 836 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,98 g |
Tuky | 39,98 g |
Vláknina | 33,36 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 128 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 737,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru a přidáme 100 ml vlažného mléka. Důkladně rozmícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
Krok 2: Mezitím z části mouky, vejce, soli, oleje a mléka vymísíme v robotu těsto. Použijeme hákový nástavec. Mléka by mělo být tolik, aby těsto bylo řidší, lépe se vymíchá dohladka.
Krok 3: Potom přidáme kvásek, zbytek mouky a mléka a uhněteme hustší těsto. Těsto je dobře vymísené, až se začne odlepovat od stěn nádoby.
Krok 4: Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vykynout do dvojnásobného objemu.
Krok 5: Po vykynutí budeme knedlíky napařovat ve velkém hrnci s více klenutou poklicí, nebo hrnec přikryjeme adekvátně širokou mísou či jiným hrncem.
Krok 6: Z těsta vytvarujeme na pomoučené pracovní ploše 2-3 podlouhlé šišky. Délku knedlíků upravíme podle velikosti hrnce.
Krok 7: Do hrnce nalijeme vodu do výšky asi 5 cm a přivedeme ji k varu. Na hrnec připevníme pomocí provázku nebo gumy bavlněnou utěrku nebo plátýnko. Můžeme použíti i klasický pařáček a potřít ho olejem nebo na něj umístit pečicí papír, aby se knedlíky nepřilepily.
Krok 8: Plamen stáhneme na minumum a na plátýnko položíme knedlík. Hrnec ihned přiklopíme a zkontrolujeme, zda nikde neuniká pára. Knedlík napařujeme asi 20-25 minut.
Krok 9: Poklici nebo hrnec odklopíme, knedlík vyjmeme, a 2-3 x propícháme vidličkou, aby se nesrazil.
Krok 10: Stejným způsobem napaříme další knedlík(y).
Krok 11: Hotové knedlíky nařežeme nití nebo nožem na plátky a podáváme.
Zveřejněno 12. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5z
Moje poznámka
Kynutý knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR5z
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 7 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 8 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 1 hodinou
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 1 hodinou
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 3 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 5 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 5 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 5 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 6 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 6 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 7 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 7 hodinami
Tématické fráze:
kynutý knedlík,
kynuty knedlik recept,
kynuté knedlíky,
knedlik kynuty,
kynuté knedlíky recept,
domácí kynuty knedlík,
recept na kynutý knedlík,
kynuta knedla,
knedlik recept,
recept kynuty knedlik,
recept na kynuté knedlíky,
knedlik,
recept na výborný domácí kynutý knedlík,
kynuty knedliky,
kysnuty knedlik,
knedlíky kynute,
recepty kynuty knedlik,
kynuté knedle,
kysnutá knedla,
kynuti knedlik
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
mléko,
vejce,
sůl,
cukr,
olej
Komentáře (56)
Dnes ho budu servírovat k segedínu, ohreju ty knedlíky na páre a jsou jak cerstvé...mnam, mnam, mnam!
Dekuji tejaja