

Sváteční dvoubarevný dort s karamelovým krémem a broskvemi
Suroviny
- Světlý korpus:
- 3 vejce
- 4 PL vlažné vody
- 160 g krupicového cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 1 ČL jedlé sody
- + 1 malý broskvový kompot
- + sádlo na vymazání formy
- Na tmavý korpus:
- 4 vejce
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 4 PL oleje
- 8-10 g kakaa ( nebo instantní kávy )
- + sádlo na vymazání formy
- Na krém :
- 1 karamelové Salko
- 125 g másla
- 1 měkký tvaroh ( 250 g )
- Na dozdobení :
- 1 šlehačka v prášku od dr. Oetkera
- + čokoláda
Postup přípravy receptu
Na světlý korpus: Ušleháme celá vejce s vodou a cukrem a vmícháme zlehka mouku se sodou. Vše nalijeme do dortové vymazané formy a poklademe okapanými pokrájenými broskvemi. Pečeme asi 20-25 minut na 160 -180 stupňů (pečeme podle druhu trouby). Kontrolujeme špejlí. Necháme vychladnout. Uvolníme z formy a necháme ho vcelku, jen ho lehce potřeme džemem (meruňkový nebo rybízový).
Na tmavý korpus: Ušleháme z bílků pevný sníh, pak opatrně přidáme olej, žloutky a nakonec vmícháme mouku s kakaem (nebo s instantní kávou). Těsto rozetřeme do dortové vymazané formy a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut. Necháme vychladnout.
Tmavý korpus vyjmeme z formy a vodorovně přepůlíme.
Mezitím si připravíme krém z karamelového Salka. Ke změklému máslu pak zašleháváme postupně karamelové Salko (pokojové teploty), vše vyšleháme do jemného, hladkého krému a pak zlehka vmícháme měkký tvaroh a zamícháme.
Spodní tmavý plát potřeme karamelovým krémem a přiklopíme vrchní částí tmavého korpusu. Takto potřený tmavý korpus položíme na světlý korpus s ovocem, který jsme předtím potřeli džemem a lehce oba korpusy k sobě zatlačíme.
Celý dvoubarevný dort potřeme zbývajícím karamelovým krémem, dozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme do chladu asi na 2 hodiny a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Nedělám dorty, jen koláče a lehčí moučníky, ale tohle jsem zkusila. Předem se omlouvám, nejsem profík v dortech.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sváteční dvoubarevný dort s karamelovým krémem a broskvemi
-
Upekla jsem ho mamce k narozeninám a sklidil ohromný úspěch, chutnal úplně všem a všichni chválili - je opravdu vynikající
!!! Myslím, že lepší dort jsem ještě nejedla
Krému bylo hodně (místo tvarohu jsem dala pomazánkové máslo), vyšel by bohatě i na potření celého plechu, takže příště znásobím suroviny na těsta a udělám jako řezy... Díky, myško
-
taky jedly dort.
-
varilamyskakasicku: tak to jsi můj človíček,
taky ráda něco zkouším a vždycky to vyjde
jo a ještě bodík!!!
-
+18
-
evik25:
já nejsem šikula, jen jsem to chtěla zkusit, nemám ráda v kuchyni jen a jen 100 % dokonalost, spíše uvařit a upéci,zkusit a najíst se dobře a tak jsem to i riskla
a ono jo
-
teda Myško, to je luxusní
,hned bych si kousek dala,jsi šikulka!
-
Děkuji za milé větičky
-
nofrona: všichni Markétko a díky
-
Ivčo, tak to je krásně vymazlený dort
Kdopak si na něm smlsnul? hned bych se přidala -
tééda, šikula!!
-
Inanko,tak to bych si pochutnala ,moc pěkný dort
-
moc pěkný
-
Ivi, tak ten se ti opravdu povedl
-
-
Jsi Šikula