Velikonoční minizákusky
Přijde k vám o Velikonocích návštěva? Jako sladké občerstvení k šálku dobré kávy můžete připravit skvělé minizákusky, skládající se ze špenátového mechového korpusu, panna cotty a krému ochuceného vaječným koňakem. Tyto zákusky zaručeně sklidí úspěch.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme panna cottu jelikož potřebujeme, aby vychladla při pokojové teplotě. Plátky želatiny namočíme do misky se studenou vodou.
Krok 2: Smetanu smícháme s cukrem a prohřejeme až pod bod varu. Necháme mírně zchladnout a vmícháme vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a dáme chladnout stranou, při pokojové teplotě.
Krok 3: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech o velikosti 23x32 cm vyložíme papírem na pečení.
Krok 4: Rozmrazený sekaný špenát rozmixujeme do hladké konzistence. Odvážíme cukr, hladkou mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem.
Krok 5: Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme elektrickým do husté, bílé pěny cca 10 minut. Poté přidáme olej, špenát promícháme a zlehka ručně metličkou vmícháme připravenou mouku. Směs vlijeme do připraveného plechu, uhladíme vršek a dáme péct.
Krok 6: Po 5 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme cca 20 minut, řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být uplně suchá, bez drobečků.
Krok 7: Upečený korpus vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Poté vykrájíme formičkami (koupené nebo udělané z kelímků od jogurtů 10x ovál, 12x kroužek).
Krok 8: Vykrojené kousky korpusu potřeme tence džemem a vložíme zpět do formiček vyložených fóliovými
pásky (koupené v cukrářských potřebách na internetu). Ušleháme krém a necháme 10 minut stát. Krok 9: Ze zakysané smetany, pudinku bez vaření, změklého másla a koňaku vyšleháme krém, který necháme 10 minut odpočinout. Krok 10: Jakmile začne panna cotta tuhnout dáme na každý připravený korpus ve formičce 1,5 lžíce a necháme úplně ztuhnout. Krok 11: Ušlehaný krém pomocí cukrářského jednorázového sáčku s hladkou trubičkou naneseme ve dvou vrstvách na panna cottu. Rozdrobíme zbylé odřezky korpusu a přidáme na krém, mírně přitlačíme a necháme v chladničce ztuhnout. Krok 12: Ztuhlé zákusky vysuneme i s fólií směrem vzhůru z formiček. Poté je ozdobíme ušlehanou šlehačkou případně ještě dozdobíme. Do doby podávání uložíme v chladničce.
pásky (koupené v cukrářských potřebách na internetu). Ušleháme krém a necháme 10 minut stát. Krok 9: Ze zakysané smetany, pudinku bez vaření, změklého másla a koňaku vyšleháme krém, který necháme 10 minut odpočinout. Krok 10: Jakmile začne panna cotta tuhnout dáme na každý připravený korpus ve formičce 1,5 lžíce a necháme úplně ztuhnout. Krok 11: Ušlehaný krém pomocí cukrářského jednorázového sáčku s hladkou trubičkou naneseme ve dvou vrstvách na panna cottu. Rozdrobíme zbylé odřezky korpusu a přidáme na krém, mírně přitlačíme a necháme v chladničce ztuhnout. Krok 12: Ztuhlé zákusky vysuneme i s fólií směrem vzhůru z formiček. Poté je ozdobíme ušlehanou šlehačkou případně ještě dozdobíme. Do doby podávání uložíme v chladničce.
Zveřejněno 20. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční minizákusky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68zJl
Moje poznámka
Velikonoční minizákusky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68zJl
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 17 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 17 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 18 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 4 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 5 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 13 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 14 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 15 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 16 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 17 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 18 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 18 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka hladká,
kypřící prášek,
sůl,
olej,
špenát mražený,
smetana ke šlehání,
želatina,
cukr krupice,
vanilka,
smetana zakysaná,
máslo,
koňak vaječný,
pudink bez vaření,
džem meruňkový,
smetana ke šlehání,
zdobení
Komentáře (1)