Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 761 kJ / 899 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,09 g |
| Tuky | 41,49 g |
| Vláknina | 46,24 g |
| Cholesterol | 89 mg |
| Sodík | 5,11 g |
| Sůl | 12,65 g |
| Sacharidy | 91,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce dáme rozpustit máslo a olivový olej. Oloupeme cibuli, nakrájíme na drobno a restujeme ji (až začne zlátnout).
Krok 2: Mezitím připravíme dýni - rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, omyjeme a i s kůrou (tu neloupeme) nakrájíme na menší kousky.
Omyjeme mrkev a nakrájíme na malá kolečka, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky, vše přidáme k dýni.
Pokud máme čerstvou kurkumu, nakrájíme ji na malé kousíčky a také přidáme k dýni. Krok 3: Jakmile je cibulka hotová, nasypeme do hrnce dýni, mrkev a česnek. Chvíli restujeme.
Poté nalijeme vodu. Je důležité, jak chceme mít polévku hustou:
- dáme-li vody o něco víc než je množství dýně uvnitř hrnce, pak polévka bude mít běžnou polévkovou hustotu (i po následném zahuštění smetanou)
- chceme-li mít polévku více hustější, pak dáme méně vody než je množství dýně uvnitř hrnce
Každopádně si dáme do konvice vařit vodu, abychom mohli případně hustotu korigovat.
Přidáme Podravku Natur (anebo jen sůl), kari koření, muškátový oříšek, pepř, trošku sušené kurkumy.
Řádně zamícháme a vaříme cca 20-25 minut. Krok 4: Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme i rovnou zamixovat smetanu nebo smetanu přidáváme vždy až k jednotlivým porcím polévky, spolu s nadrobno nakrájenou bazalkou a pažitkou.
Omyjeme mrkev a nakrájíme na malá kolečka, česnek a zázvor nakrájíme na malé kousky, vše přidáme k dýni.
Pokud máme čerstvou kurkumu, nakrájíme ji na malé kousíčky a také přidáme k dýni. Krok 3: Jakmile je cibulka hotová, nasypeme do hrnce dýni, mrkev a česnek. Chvíli restujeme.
Poté nalijeme vodu. Je důležité, jak chceme mít polévku hustou:
- dáme-li vody o něco víc než je množství dýně uvnitř hrnce, pak polévka bude mít běžnou polévkovou hustotu (i po následném zahuštění smetanou)
- chceme-li mít polévku více hustější, pak dáme méně vody než je množství dýně uvnitř hrnce
Každopádně si dáme do konvice vařit vodu, abychom mohli případně hustotu korigovat.
Přidáme Podravku Natur (anebo jen sůl), kari koření, muškátový oříšek, pepř, trošku sušené kurkumy.
Řádně zamícháme a vaříme cca 20-25 minut. Krok 4: Po uvaření vše rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme i rovnou zamixovat smetanu nebo smetanu přidáváme vždy až k jednotlivým porcím polévky, spolu s nadrobno nakrájenou bazalkou a pažitkou.
Zveřejněno 21. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňová polévka s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g33r
Moje poznámka
Dýňová polévka s mrkví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g33r
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 16 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 17 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
Priserka před 12 minutami
Domácí česnečka
Milan68 před 19 minutami
Vepřové výpečky II
DunkaStehlikova1975 před 28 minutami
Feferonová pasta - pálihub
pazderka83 před 47 minutami
Plovdivské maso
PaveL2002 před 1 hodinou
Vepřová panenka se švestkama
lumir.pecka před 2 hodinami
Koprová omáčka
oswaldjan23 před 3 hodinami
Dokonalá zelňačka
pazderka83 před 3 hodinami
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 11 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 15 hodinami
Tématické fráze:
dýňová polévka,
dýňová polévka recept,
dýňová polévka recept mrkev,
dýňová polévka s mrkví videorecept,
dýňová polévka s mrkví,
dýňová polévka s mrkví recept
Suroviny:
dýně hokkaido,
voda,
cibule,
mrkev,
česnek,
smetana zakysaná,
ořech muškátový,
zázvor,
koření kari,
pepř mletý,
kurkuma,
bazalka čerstvá,
pažitka,
máslo,
olej olivový,
podravka
Komentáře (2)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Ozdobeno bazalkou a lístky koriandru.
A protože máme rádi ostrá jídla, zde přidávám pár gramů papričky Ohnivec.