Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny kynuté buchty

Babiččiny buchty tak, aby je zvládl i ten, kdo chce kynuté buchty péct úplně poprvé. Podrobné postupy jsou požehnáním pro všechny začátečníky. Babiččiny buchty můžete naplnit i hustým džemem nebo tvarohovou nádivkou.

Hodnocení receptu je 4,2 (69×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Středně náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 30 min

210 min (180 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 24 kusů

24kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 052 kJ /
4 793 kcal
Bílkoviny119,88 g
Tuky145,05 g
Vláknina54,18 g
Cholesterol 658 mg
Sodík 353 mg
Sůl0,79 g
Sacharidy724,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do větší mísy jsem prosila mouku. Do ní jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila půl kostky droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru. Krok 2: V rendlíku jsem rozpustila 30 g sádla a 30 g másla. Můžete použít pouze máslo. To jsem zalila mlékem. To mi máslo i sádlo ochladí, směs bude tedy vlažná a já ji mohu rovnou trochu nalít na droždí. Zamíchám, zasypu moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Krok 3: K vyběhnutému kvásku jsem přidala zbytek mléka, másla a sádla, 1 celé vejce a 1 žloutek, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a nechala jsem robota vypracovat hladké těsto. Krok 4: Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu a půl, a během kynutí ještě 2× těsto propracovala. Krok 5: Něž těsto vykynulo, připravila jsem makovou a povidlovou náplň. Krok 6: Na makovou náplň jsem do rendlíku nalila mléko, do něj jsem přidala krupicový cukr, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a vše svařila. Jakmile začalo mléko vařit, přidala jsem mák a nakonec deci rumu a míchala do zhoustnutí. Krok 7: Na povidlovou náplň jsem do misky dala povidla, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a půl deci rumu. Míchala jsem dokud se vše nespojilo. Krok 8: Vykynuté těsto jsem rozválela a rádýlkem nařezala na jednotlivé díly. Krok 9: Připravila jsem zapékací mísu s vyšším okrajem a důkladně ji vymazala rozpuštěným sádlem. Krok 10: Poté jsem se pustila do buchet. Každý kousek těsta jsem rozmačkala na placičku, doprostřed dala náplň, zabalila a točením utáhla, aby se buchty dobře uzavřely. Utaženou stranou dolů jsem je kladla do pekáče a každou buchtu jsem potřela po straně i shora rozpuštěným sádlem. Střídala jsem každou řadu buchet s jinou náplní. Buchty na sebe netlačte, jen je lehce přiložte. Krok 11: Buchty pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C dozlatova. Já je pekla 30 minut. Krok 12: Po upečení horké buchty potřete rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychladnout.
Poté je posypte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.

TIP: Čím naplnit koláče - oblíbené nádivky

Zveřejněno 11. 4. 2018

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny kynuté buchty

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nmn6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny kynuté buchty

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nmn6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (82)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Text by měl procházet jazykovou korekturou, tohle zvládne jen někdo, kdo už kynuté buchty tímhle způsobem dělal někdy předtím. Paní tam má: " a já JI mohu rovnou trochu nalít na droždí". JI nebo JÍ? Automaticky jsem si řekla "buď je tam chyba pravopisná, nebo stylistická", vsadila jsem na stylistickou a teď se modlím, aby to vůbec vykynulo. Měla jsem to předem pročíst znovu celé, ale to člověka, zvklého jet podle receptů, při tom spěchu nenapadne. To se dá pohopit i tak, že to pomalu nalije na droždí všechno. Nemá tam uvedené, kolik tam toho nalít, což je chyba taky, recept by měl být srozumitelný i těm, kteří podle něho nikdy nejeli. My jsme taky dávali až hotové droždí do mouky, mléko jsme s tukem nikdy nemíchali. Někdo by měl ty texty kontrolovat, při cenách tvarohu, másla a rumu se na té chybě dá pěkně prodělat.

vichricka: Dobrý den,
děkujeme za upozornění a za podrobnou zpětnou vazbu. Recept určitě znovu projdeme a případně doplníme, aby byl srozumitelný i pro ty, kteří s kynutým těstem teprve začínají. Nemusíte se však obávat, že by se recept nepodařil — pochází od ověřené autorky a je mnohokrát vyzkoušený. Každý má na přípravu kynutého těsta trochu jiný postup, což se odráží i v různých receptech.
Přejeme, ať se buchty povedou a chutnají!😊

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Snadné a výsledek je výborný. Můj první pokus a recept si ukládám 🤩

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborné, dělala jsem povidlové a tvarohové a do večera byly snězené :)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Já si teda udělala kvásek zvlášť, ale jinak super, povedlo se 👍

Buchty jsou vynikající, nadýchané jako obláčky. Děkuji za super recept.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Vždycky jsem sádlo dávala do jiných těst, ale do buchet poprvé. Byly výborné a hlavně vláčné i druhý den. Ne že by jich zbylo moc ;)

Připravila jsem jen poloviční dávku. S mákem a povidly. Krásné jemné, pružné těsto s kterým se krásně pracovalo. Jsou nadýchané a moc chutné. :yes::-K

Pekla jsem poprvé a jsou naprosto senzační. Polopatě vysvětleno.
Náplň mák, tvaroh, jablka.

User163891: No vidíte, to já si udělala profil jen proto, abych mohla tento recept pochválit.
Pravděpodobně se Vám spíše nepovedl :).

User163891: Někde jste musela udělat chybu. Je tady u receptu hodně pochvalných komentářů. :-K

Merylas: User163891: nemusela, jen ho po paní nekontrolovala. My jsme to doma taky dělali jinak, vždycky do mouky hotový kvásek. Paní to nemá přesně, člověk by musel vidět někdy předtím, jak se tam míchá máslo s mlékem. Nikdy jsme to tak nedělali, jela jsem přesně podle receptu a teď se jen modlím, aby to vůbec chytlo.

Tématické fráze:
babiččiny buchty, nadýchané kynuté buchty, babiččiny makové buchty, babiciny buchty, babiciny kynute buchty, makové buchty kynuté recept, cim potrit kynute buchty, kynuté makove buchty, babiciny buchty recept, babicciny buchty recept, kynuté buchty, cim potrit buchty, čím potřít buchty po upečení, cim potrit upecene buchty, babiččiny recepty, kynuté buchty bez vajec, babiččiny buchty s tvarohem, babičtiny kynuté buchty, babiččiny buchty na sadle, cim potrit kynute buchty po upečení

Suroviny:
mouka hladká, droždí, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko, máslo, vejce, žloutek, sůl, sádlo, máslo, mléko, cukr, mák mletý, rum, povidla švestková, rum

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu