Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 863 kJ / 4 031 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 106,77 g |
Tuky | 135,64 g |
Vláknina | 5,70 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 1,02 g |
Sůl | 3,02 g |
Sacharidy | 592,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy rozklepneme celá vejce, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Šleháme nejméně 10-15 minut. V jiné míse smícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Tuto sypkou hmotu pomalu zašleháváme k vejcím.
Krok 2: Dáme do dortové formy, ne moc velké (o průměru asi 24 cm), neboť upečený korpus by měl být dost vysoký. Pečeme v předehřáté formě na 180°C asi 30-40 minut (záleží na výšce dortu a samozřejmě na troubě), každopádně do upečení. Vyklopíme z formy a necháme řádně vychladit.
Krok 3: Mezitím si nachystáme krém. Krém chantilly je vlastně základní cukrářský krém s přidáním ušlehané šlehačky. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přidáme 100 ml mléka a hladkou mouku a znovu zašleháme.
Krok 4: Poté odložíme šlehač a zbylé mléko vmícháme za pomocí vařečky. Takto připravenou hmotu dáme na střední plamen a svaříme do zhoustnutí.
Krok 5: Ve chvíli, kde se začnou tvořit hrudky, odstavíme z ohně a poctivě mícháme do vychladnutí, tak abychom vytvořili hladký krém.
Krok 6: Dáme do lednice pořádně zchladit. Tímto jsme vytvořili základní cukrářský krém. Nyní vyšleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do úplně vystydlého krému.
Krok 7: Studený korpus 2x rozřízneme, tak aby spodní řez vytvořil vyšší část než řez horní. Ve spodní části korpusu nožem vyřízneme kruhový otvor. Vnitřní část piškotu opatrně nožem odstraníme a společně s prostřední částí korpusu nakrájíme na kostičky.
Krok 8: Vytvořený otvor potřeme šťávou s ananasového kompotu. Připravený krém rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné vmícháme na kostičky nakrájená kolečka z ananasu a tento krém urovnáme do vykrojeného otvoru ve spodní části korpusu.
Krok 9: Přiklopíme horní části korpusu, který rovněž potřeme šťávou z kompotu. Stranou zanechaným krémem (bez ananasu) potřeme celý korpus nahoře i ze stran a narovnáme na něj připravené kostky z piškotu. Vytvoříme tak efekt "mimoza".
Zveřejněno 9. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Mimoza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PMrl
Moje poznámka
Dort Mimoza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PMrl
Nejnovější recepty
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 13 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 15 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno 18. 10. 2025 22:03:21
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 3 hodinami
Pivovarská bašta
oopicka před 4 hodinami
Bratislavská buchta
Wikki před 5 hodinami
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 6 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 7 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 7 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 9 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 9 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 10 hodinami
Tématické fráze:
dort mimosa,
krém chantilly,
vejce mimoza,
chantilly krem,
zajimave dorty,
vejce mimosa,
salát mimoza,
mimosa dort,
mimoza řezy,
fotopostup mimon,
rezy mimoza,
dort fotopostup,
dortmimosa,
dorty fotopostup,
dort recept chantilly,
dorty štastné ženy,
zajimavy dort,
fotopostup na mimone,
mimosadort,
recept mimza
Suroviny:
cukr,
vejce,
kůra citronová,
škrob bramborový,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
žloutek,
cukr,
mouka hladká,
mléko,
kůra citronová,
smetana ke šlehání,
kompot ananasový,
šťáva z kompotu
Komentáře (18)
Nádherná mimoza