Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 863 kJ / 4 031 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 106,77 g |
Tuky | 135,64 g |
Vláknina | 5,70 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 1,02 g |
Sůl | 3,02 g |
Sacharidy | 592,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy rozklepneme celá vejce, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Šleháme nejméně 10-15 minut. V jiné míse smícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Tuto sypkou hmotu pomalu zašleháváme k vejcím.
Krok 2: Dáme do dortové formy, ne moc velké (o průměru asi 24 cm), neboť upečený korpus by měl být dost vysoký. Pečeme v předehřáté formě na 180°C asi 30-40 minut (záleží na výšce dortu a samozřejmě na troubě), každopádně do upečení. Vyklopíme z formy a necháme řádně vychladit.
Krok 3: Mezitím si nachystáme krém. Krém chantilly je vlastně základní cukrářský krém s přidáním ušlehané šlehačky. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přidáme 100 ml mléka a hladkou mouku a znovu zašleháme.
Krok 4: Poté odložíme šlehač a zbylé mléko vmícháme za pomocí vařečky. Takto připravenou hmotu dáme na střední plamen a svaříme do zhoustnutí.
Krok 5: Ve chvíli, kde se začnou tvořit hrudky, odstavíme z ohně a poctivě mícháme do vychladnutí, tak abychom vytvořili hladký krém.
Krok 6: Dáme do lednice pořádně zchladit. Tímto jsme vytvořili základní cukrářský krém. Nyní vyšleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do úplně vystydlého krému.
Krok 7: Studený korpus 2x rozřízneme, tak aby spodní řez vytvořil vyšší část než řez horní. Ve spodní části korpusu nožem vyřízneme kruhový otvor. Vnitřní část piškotu opatrně nožem odstraníme a společně s prostřední částí korpusu nakrájíme na kostičky.
Krok 8: Vytvořený otvor potřeme šťávou s ananasového kompotu. Připravený krém rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné vmícháme na kostičky nakrájená kolečka z ananasu a tento krém urovnáme do vykrojeného otvoru ve spodní části korpusu.
Krok 9: Přiklopíme horní části korpusu, který rovněž potřeme šťávou z kompotu. Stranou zanechaným krémem (bez ananasu) potřeme celý korpus nahoře i ze stran a narovnáme na něj připravené kostky z piškotu. Vytvoříme tak efekt "mimoza".
Zveřejněno 9. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Mimoza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PMrl
Moje poznámka
Dort Mimoza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PMrl
Nejnovější recepty
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 2 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 3 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 6 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 18 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno 20. 10. 2025 14:05:01
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno 20. 10. 2025 13:24:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 7 minutami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 19 minutami
Salámová rychlá pomazánka
DavidVolvo před 20 minutami
Tvarohové muffiny s ovocem
Petra.21 před 1 hodinou
Buřtguláš samotáře Rermora
Dogys před 2 hodinami
Kuřecí čína
Cikitaka před 2 hodinami
Švestková buchta
ctomala před 2 hodinami
Švestková povidla
ctomala před 2 hodinami
Sterilovaná paprika s olejem
Michaela77 před 4 hodinami
Tématické fráze:
dort mimosa,
krém chantilly,
vejce mimoza,
chantilly krem,
zajimave dorty,
vejce mimosa,
salát mimoza,
mimosa dort,
mimoza řezy,
fotopostup mimon,
rezy mimoza,
dort fotopostup,
dortmimosa,
dorty fotopostup,
dort recept chantilly,
dorty štastné ženy,
zajimavy dort,
fotopostup na mimone,
mimosadort,
recept mimza
Suroviny:
cukr,
vejce,
kůra citronová,
škrob bramborový,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
žloutek,
cukr,
mouka hladká,
mléko,
kůra citronová,
smetana ke šlehání,
kompot ananasový,
šťáva z kompotu
Komentáře (18)
Nádherná mimoza