Velikonoční mazanec staročeský
Tradiční velikonoční pečivo - mazanec se pekl už na Bílou sobotu, aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání - odtud vzniklo označení mazanec.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 866 kJ / 5 943 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 147,28 g |
| Tuky | 240,29 g |
| Vláknina | 41,86 g |
| Cholesterol | 1,42 g |
| Sodík | 4,35 g |
| Sůl | 10,74 g |
| Sacharidy | 776,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, poloviny vlažného mléka a 4 lžic hladké mouky z receptury umícháme kvásek, který necháme v teple asi 15 minut vzejít. Mezitím rozpustíme pozvolna máslo a necháme vychladnout.
Krok 2: K vzešlému kvásku přidáme zbytek hladké mouky, polohrubou mouku, rozpuštěné a vychladlé máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a celé vejce, rozinky, zbytek mléka, sůl a koření. Těsto vypracujeme ručně nebo pomocí robotu a necháme kynout 2 hodiny.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a stočíme bochánky. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Přikryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se nepřichytl alobal na mazance.
Krok 4: Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečicí papír sundáme a necháme dopéct dalších 10 minut.
Zveřejněno 11. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Moje poznámka
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 2 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 20 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťková polévka z hub
magdalenka před 1 hodinou
Vepřová kýta v královské peřince
LenuleJ. před 1 hodinou
Masové koule s medvědím česnekem a paprikou v pomalém hrnci
Pavlina06 před 2 hodinami
Kokosky - sněhové s kokosem
Teryshek před 2 hodinami
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
mustafka před 3 hodinami
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 8 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 8 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 16 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 18 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 18 hodinami
Tématické fráze:
velikonocni mazanec,
velikonoční mazanec top recepty,
recept na velikonoční mazanec,
jak dlouho péct mazanec,
recept velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec recept,
staré recepty na velikonoce,
mazanec,
velikonoční mazanec z hladké mouky,
velikonocni mazance,
velikonoční mazanec videorecept,
aby mazanec neprasknul,
jak dlouho kyne mazanec,
pečení velikonocniho mazance,
jak pect mazanec,
mazanec velikonocni recept,
velikonočni mazanec recepty,
velikonoční staročeské recepty,
mazanec videorecept,
jak dlouho péct velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
žloutek,
vejce,
droždí,
rozinky,
mléko,
sůl,
ořech muškátový,
anýz,
vejce,
mandle
Komentáře (16)
Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost