Srnčí svíčková
Srnčí maso je velice jemné, svíčkovou doporučujeme k minutkové úpravě v podobě medailonků, vzhledem k její křehkosti upřednostňujte úpravu vcelku. Srnčí maso obsahuje velmi málo tuku a nesvědčí mu příliš dlouhá úprava při vysokých teplotách – snadno se totiž vysuší.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 156 kJ / 2 666 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 153,51 g |
Tuky | 193,22 g |
Vláknina | 11,05 g |
Cholesterol | 550 mg |
Sodík | 4,06 g |
Sůl | 10,10 g |
Sacharidy | 72,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso prošpikujeme, zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, maso na výpeku opečeme.
Krok 2: Když je maso opečené, vyndáme ho. Do výpeku dáme koření a necháme chvilku restovat. Krásně to ten základ ovoní.
Krok 3: Přidáme cibuli nakrájenou na drobno a očištěnou zeleninu, nakrájenou na kostičky, restujeme, až zelenina krásně zhnědne.
Krok 4: Pak přidáme 2 lžíce cukru, ještě chvilku restujeme, přidáme citronovou šťávu, promícháme, vložíme maso, osolíme, podlijeme vlažnou vodou, přidáme bujon a dusíme, až je maso měkké. Pak vyndáme a uchováme v teple.
Krok 5: Koření vybereme, zeleninu propasírujeme, zalijeme smetanou a provaříme.
Krok 6: Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky, necháme prohřát a podáváme.
Zveřejněno 26. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Srnčí svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k6RJ
Moje poznámka
Srnčí svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k6RJ
Nejnovější recepty
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Brynzová pěna
Přidáno před 16 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 21 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno 4. 5. 2025 04:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkový kuřecí guláš
Robo9 před 20 minutami
Výborné lasagne
Nela20 před 26 minutami
Rizoto z vepřové konzervy
BubakJura před 38 minutami
Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
essinKa před 42 minutami
Netradiční pečená krkovička
M_J_aeden před 52 minutami
Univerzální kynuté těsto sladké
hskarecka před 55 minutami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Babidasa před 2 hodinami
Karbanátky z vařeného kuřecího masa
Markeeta před 2 hodinami
Jednoduché kuřecí maso se žampiony
Dagemar před 2 hodinami
Masové kuličky s fazolemi
Vali1 před 4 hodinami
Tématické fráze:
svíčková ze srnčího masa,
svíčková ze srnčího,
srnčí recepty,
svíčková ze srnky,
srnčí svíčkova na smetaně,
mořidlo na srnčí maso,
mořidlo na svíčkovou,
srnčí svíčková,jak naložit,
srnčí,
recept na srnci svickovou,
recepty na srnčí maso svíčková,
nálev na maso na svíčkovou,
srnci na svickovou,
jak se naklada svickova,
srnčí maso svíčková,
svickova z srnciho,
jak naložit srnčí maso,
moridlo na srnci,
recepty ze srnčího,
svíčková mořidlo
Suroviny:
plec srnčí,
slanina uzená,
mrkev,
petržel,
celer,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
cukr,
citron,
voda,
bujón hovězí,
sůl,
smetana na vaření
Komentáře (19)
V poslední době ale vařím svíčkovou z tzv. falešné svíčkové a tu nenakládám do láku, ale pouze opepřím, vetřu čerstvě drcené koření (bobk.list, nové koření, špetka tymiánu)a zaleji přepuštěným máslem a nechám v chladu odležet.Nikdy nevařím, ale vždy peču, ale to už je o zvyku
- 750 ml vody
- 2-3 lžíce 8% octa
- 6-8 kuliček pepře
- 4-6 kuliček nového koření
- 3-4 bobkové listy
- špetku tymiánu
Do 3/4 l vody dáme uvedené ingredience a vše pár minut povaříme. Pak nálev necháme vychladnout.
Mezitím maso po vláknu prošpikujeme uzenou slaninou.
Pak maso osolíme a do většího pekáče dáme cibuli nakrájenou na céčka, očištěnou zeleninu nakrájenou na středně velké kostky a maso.
Na tuto směs nalijeme vychladlý nálev a minimálně 1 den necháme odležet (maso několikrát za den otočíme).
Na druhý den maso z láku vyjmeme, osušíme a na másle, trošce oleje a zbytku slaniny orestujeme.
Maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva.
Pak maso vyjmeme a ve výpeku do světlehněda osmáhneme zeleninu, koření z láku (koření osmáhnutím uvolní svou vůní) a cukr, který osmáhnutím trochu zkaramelizuje. Nakonec do základu přidáme lžíci plnotučné hořčice.
Pak vše zalijeme lákem, vrátíme zpět do kastrolu maso a pečeme dokud není maso měkké.
Maso můžete vařit třeba v papiňáku, pečení v troubě není nutné.
Hanko, tvému receptu posílám bodík.