Srnčí svíčková
Srnčí svíčková je skutečná delikatesa, která potěší nejen milovníky zvěřiny. Lahodné a křehké maso má plnou a zároveň jemnou chuť. Vyzkoušejte ji připravit sami a uvidíte, že zvěřina právem patří na náš stůl.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 156 kJ / 2 666 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 153,51 g |
| Tuky | 193,22 g |
| Vláknina | 11,05 g |
| Cholesterol | 550 mg |
| Sodík | 4,06 g |
| Sůl | 10,10 g |
| Sacharidy | 72,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Maso očistíme a prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Maso na výpeku opečeme.
Krok 3: Když je maso opečené, vyndáme ho. Do výpeku dáme koření a necháme chvilku restovat a rozvonět.
Krok 4: Přidáme cibuli a očištěnou zeleninu. Restujeme, až zelenina krásně zhnědne.
Krok 5: Pak přidáme cukr a ještě chvilku restujeme. Přidáme citronovou šťávu, promícháme a vložíme maso. Osolíme a podlijeme vlažnou vodou.
Krok 6: Přidáme bujón a velmi pozvolna dusíme, až je maso měkké (asi 1,5-2 hodiny). Pak maso vyjmeme a uchováme v teple.
Krok 7: Koření vybereme a omáčku propasírujeme. Do propasírované omáčky vlijeme smetanu a provaříme.
Krok 8: Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky. Necháme prohřát a podáváme s knedlíkem.
Zveřejněno 26. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Srnčí svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k6RJ
Moje poznámka
Srnčí svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k6RJ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 19 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 50 minutami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 10 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 10 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 13 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 13 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 14 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 14 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 14 hodinami
Tématické fráze:
svíčková ze srnčího masa,
svíčková ze srnčího,
srnčí recepty,
svíčková ze srnky,
srnčí svíčkova na smetaně,
mořidlo na srnčí maso,
mořidlo na svíčkovou,
srnčí svíčková,jak naložit,
srnčí,
recept na srnci svickovou,
recepty na srnčí maso svíčková,
nálev na maso na svíčkovou,
srnci na svickovou,
jak se naklada svickova,
srnčí maso svíčková,
svickova z srnciho,
jak naložit srnčí maso,
moridlo na srnci,
recepty ze srnčího,
svíčková mořidlo
Suroviny:
plec srnčí,
slanina uzená,
mrkev,
petržel,
celer,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
cukr krystal,
šťáva citronová,
voda,
bujón hovězí,
sůl,
smetana na vaření
Komentáře (22)
V poslední době ale vařím svíčkovou z tzv. falešné svíčkové a tu nenakládám do láku, ale pouze opepřím, vetřu čerstvě drcené koření (bobk.list, nové koření, špetka tymiánu)a zaleji přepuštěným máslem a nechám v chladu odležet.Nikdy nevařím, ale vždy peču, ale to už je o zvyku
- 750 ml vody
- 2-3 lžíce 8% octa
- 6-8 kuliček pepře
- 4-6 kuliček nového koření
- 3-4 bobkové listy
- špetku tymiánu
Do 3/4 l vody dáme uvedené ingredience a vše pár minut povaříme. Pak nálev necháme vychladnout.
Mezitím maso po vláknu prošpikujeme uzenou slaninou.
Pak maso osolíme a do většího pekáče dáme cibuli nakrájenou na céčka, očištěnou zeleninu nakrájenou na středně velké kostky a maso.
Na tuto směs nalijeme vychladlý nálev a minimálně 1 den necháme odležet (maso několikrát za den otočíme).
Na druhý den maso z láku vyjmeme, osušíme a na másle, trošce oleje a zbytku slaniny orestujeme.
Maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva.
Pak maso vyjmeme a ve výpeku do světlehněda osmáhneme zeleninu, koření z láku (koření osmáhnutím uvolní svou vůní) a cukr, který osmáhnutím trochu zkaramelizuje. Nakonec do základu přidáme lžíci plnotučné hořčice.
Pak vše zalijeme lákem, vrátíme zpět do kastrolu maso a pečeme dokud není maso měkké.
Maso můžete vařit třeba v papiňáku, pečení v troubě není nutné.
Hanko, tvému receptu posílám bodík.