Sirup meduňkový, mátový, levandulový - podle mne
Z čerstvé meduňky, máty či levandule můžeme jednoduše připravit výborný voňavý sirup. Stačí svařit vodu s cukrem a nať či květ v něm louhovat. Sirup podáváme zředěný vodou a ochucený citronovou šťávou jako osvěžující nápoj.
Suroviny pro 1 litr
1litr
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 368 kJ / 2 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 3 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 500,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Byliny, meduňku, levanduli nebo mátu (podle toho, jaký sirup budeme vyrábět) umyjeme a i se stonky mírně nalámeme.
Krok 2: Z vody a cukru svaříme sirup a bylinky jím zalijeme. Necháme stát při pokojové teplotě 24 hodin.
Krok 3: Na druhý den nálev scedíme a několik minut převaříme. Necháme vychladnout a poté rozlijeme do čistých šroubovacích lahví a udržujeme v lednici.
Zveřejněno 8. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sirup meduňkový, mátový, levandulový - podle mne
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QA70
Moje poznámka
Sirup meduňkový, mátový, levandulový - podle mne
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QA70
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 12 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 13 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 22 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno před 22 hodinami
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Slavista62 před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
Martula před 6 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 8 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 9 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 9 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 10 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 10 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 10 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 10 hodinami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 10 hodinami
Tématické fráze:
domácí mátový sirup,
mátový sirup domácí,
mátový sirup za studena,
meduňkový med,
mátový med,
mátový med recept,
výroba mátového sirupu,
meduňkový sirup,
meduňkový sirup za studena,
mátový sirup výroba,
mátový džem,
mátový džem,
meduňkový sirup recept,
medunkový sirup výroba,
mátovomeduňkový sirup,
sirup z medunky,
matový sirup,
domácí mátový sirup za studena,
výroba meduňkový sirup,
domácí meduňkový sirup
Suroviny:
cukr,
voda,
meduňka,
levandule,
máta
Komentáře (33)
No, podle mne je to meduňkovo-mátovo-levandulový sirup
Jana R., s troškou alkoholu - taký letný drink - prečo nie? A k fotkám, som na tom ako ty. Behám teraz k fotografovi. Vtedy som mala iba mobil, aj to divný...
Maris, určite aj s menším množstvom cukru to ide, potom je sirup menej sladký, neviem ale, nakoľko to ovplyvňuje trvanlivosť...tak či tak ho drž v chladničke. Alebo je možné pridať nejaký konzervačný prostriedok. Ja to robím len v lete, mäta aj meduňka je u mňa ako plevel, stále po ruke, levandule mám menej.
Mám dilema - mám mátu i meduňku / levanduli ne /, tak nevím, co vybrat. Mohla bych dát míň cukru ?
K receptu nejsou žádné komentáře.