Bibinčiny "startovací žemličky" trošku jinak

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: do 2,5 hodiny 30 ks ze zapletených, 40 ks z obyčejných noh Domácí pekárna 24 názorů

Suroviny

200 ml kefíru
50 ml uvařené melty
1 žloutek
2 polévkové lžíce oleje
1 kávová lžička cukru krupice
1 kávová lžička soli
500 g hladké mouky
2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
1 polévková lžíce celého máku
40 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny naložíme všechny suroviny tak, jak jsou napsané za sebou, jen semínka vložíme mezi mouku, aby byla zakrytá. Zvolíme program Těsto - hnětení a kynutí bez pečení.

  2. Po ukončení programu přendáme těsto na pracovní podložku, trochu prohněteme, rozdělíme buď na 4 díly a zapleteme 2 večky ze dvou copů, nebo rozdělíme na 2 díly a uválíme dvě veky.

  3. Přendáme na plech na pečící papír a 30 minut necháme pod utěrkou přikryté kynout.

  4. Mezitím si zapneme a vyhřejeme troubu. Po 30 minutách potřeme vykynuté veky rozšlehaným bílkem a dáme do předehřáté trouby na 12 minut na 3/4 výkon upéct. Já mám troubu plynovou, trochu mi připéká, tak po 6 minutách otáčím plech a dopékám dalších 6 minut. Je-li opravdu upečeno se přesvědčíme píchnutím špejlí do těsta.

  5. Ihned po upečení veky přendáme na mřížku vychladit. Už jsem zkoušela i rozpustné Nescafé (50 ml), ale těsto se mi zdálo být trochu nahořklé. Melta v těstě není cítit a hezky ho zabarví, že pečivo není úplně bílé.

Poznámka

Použila jsem částečně suroviny s Bibinčiným souhlasem z jejich výtečných žemliček

http://www.toprecepty.cz/recept/10667-babicciny-st...

za což ji moc děkuji! Toto těsto je taky dobré a ráda z něj peču. Hotové pečivo vydrží-pokud vydrží:-) hezky vláčné 4 dny.Pokud přidáte 2 PL namočených rozinek a 1 KL cukru navíc,také je to dobré.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bibinčiny "startovací žemličky" trošku jinak

  • isindy isindy

    krásné žemličky, ukládám :-K:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Anna Kocikova:já mám doma meltu,úplně tu samou,moje dcera jí pije místo kávy když přijde.;-)

    Odpovědět

  • :-))Za hezké komentáře a body všem moc děkuji:-K:-K
    Simi meltu raději používám porcovanouhttp://kava.heureka.cz/melta-porce-1x-20x7g/je s tím míň práce:-8
    CHtěla bych ještě zkusit Caro,co používá Srettkahttp://kava.heureka.cz/nestle-caro-200-g/ale u nás mají zatím jen 200g balení:-)Musím vyčíhnout,až bude menší;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    super receptík tak to zkusím taky to se mi líbí a meltu mám též doma.;-):yes:+1

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    srettka: já z tebe nemůžu!!:-D:-D V televizi hokej Rusi se Slováky a vůbec se nemůžu soustředit a že to jsou teda nervy!:-D

    Odpovědět

  • stuska stuska

    Tak u nás mají meltu levnější než Caro.:-)

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :-K:-K:-p:-p Moc prima nápad Aničko:-K:yes::yes::-p:-)

    Odpovědět

  • Všem moc děkuji za body a hlavně super komentáře,které mi opravdu hodně zvedly náladu:-K:-K:-DUž jsem se takto dlouho nepobavila;-):-D:-D
    BIBINKO,teď se u nás nějak moc nejedlo:-/tak večky od pátku vydržely až do dneška:-8Byly opravdu měkké,možná je to tím kefírem:-*co si ho dělám doma každý den,tak ho cpu všude:-)
    STUSKO ano bez pekárny těsto vypracovat a nechat v teple přikryté kynout až zdvojnásobí objem,pak udělat veky a ještě na plechu nechat před pečením 30 minut nakynout.
    SRETTI,REBI-CARO bude určitě lepší,pokud se nemusí rozpouštět.Mě zatím odrazuje cena:-OAle meltu mám sáčkovanou,tak to zase taková hrůza není;-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Rebi,stretti,holky,fakt se dobře bavím:-D:-D

    Odpovědět

  • senky senky

    Ani,děláš chutě;-):yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    handra vod švédskýho ogara tě došla?? no toť, to se bude u rebarborů cecko lesknout jak gule psí:-O:yes: ale bacha abys při tom lešťandu nevydřela až dírky...třeba ve voknech:-))
    kúpiš ten roztok vod Cara?? dobře děláš diuče zlatý:-*,nenaděláš švajnerajnu a ještě si šmákneš;-):-)):yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    srettka:ti věřím,cérko:-D:-D aj handr mikrovláknový už mám na počtě:-D:-D:-D:yes:a iďací z počty,koupím to Caro,a ešivá mě nikdo neuvidí,kúpim aj dvě pixle:-8:-D:-D:-D:-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Aničko, výborný nápad ;-). Žemličky už jsem dělala a byly moc dobré :-p, proto věřím, že i tohle bude dobrota :-p. +1:yes:

    Odpovědět

  • stuska stuska

    Udělám i bez pekárny.Těsto¨má kynout?

    Odpovědět

  • srettka srettka

    rebarborko...chuť je stejná bych řekla, ale je beze zbytku a můžeš ho do pekárny vrazit v suché formě, ne svářet meltu v hrncu:-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: barvení vajec meltou rozdíl mezi meltou a carem buchta s meltou rozdíl mezi caro a meltou rozdíl mezi meltou a caro housky zadělané s kefírem jak se vaří melta melta recept je zdravější caro nebo melta babicciny startovaci zemlicky startovací žemličky slunečnicová veka žemličky bez kynutí rozdíl mezi carem a meltou domaci pecivo zemlicky buchta z kefíru žemličky dobré domácí žemličky hrníčkové houstíčky na primě startovasci žemločky