Suroviny
Porce: Asi 20 ks - dle velikosti
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 547 kJ / 2 043 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 72,30 g |
| Tuky | 14,78 g |
| Vláknina | 18,36 g |
| Cholesterol | 18 mg |
| Sodík | 6,53 g |
| Sůl | 16,30 g |
| Sacharidy | 395,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto.
Krok 2: Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků).
Krok 3: Z každého dílu vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmí a pečeme asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě (já na 175 °C).
Krok 4: Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé.
Krok 5: Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.
Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky. Krok 6: Pro ruční zpracování:
Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto, které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
Další zpracování dle uvedeného výše.
Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší, obraťte poměr mouky. Krok 6: Pro ruční zpracování:
Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.
Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto, které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.
Další zpracování dle uvedeného výše.
Zveřejněno 26. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitné dalamánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k5KY
Moje poznámka
Žitné dalamánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k5KY
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 14 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 17 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 20 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 6 minutami
Kapří hranolky
loing před 9 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 9 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 9 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 9 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 10 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 11 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 11 hodinami
Tématické fráze:
dalamánky z domácí pekárny,
žitná mouka recepty,
dalamánky,
domácí dalámánky,
dalamánek z žitné mouky,
žitný dalamánek,
recept žitný dalamánek,
dalamánky recept,
vyroba dalamánků,
jak upéct dalamánky,
recepty ze žitné mouky,
dalamánky domácí pekárna,
dalamanek recept,
recept na dalamánky,
recepty z žitné mouky,
žitná mouka,
těsto na dalamánky,
žitná mouka - recepty,
dalamánky z žitného kvásku,
dalamanky z kvasku
Suroviny:
mléko,
brambory,
sůl,
cukr,
mouka,
mouka hladká,
droždí,
voda,
sůl,
kmín celý
Komentáře (32)
Maruško
Posílám bodíka.
Je to přesně jak píše Tejaja
Jano R.
A děkuji všem za pochvalu
Vypadají opravdu luxusně. Jak dalamánky, tak i fotky!
Bodík k tomu!